ZF 24

Industria auto din Regatul Unit îşi continuă declinul: Varianta electrică a modelului Defender, produsă de Land Rover, va fi fabricată în Slovacia, o lovitură puternică dată ambiţiilor auto din Marea Britanie

Industria auto din Regatul Unit îşi continuă declinul:...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.10.2023, 12:25 4536

Jaguar Land Rover va produce o versiune electrică a vehiculului său de teren Defender în Slovacia, producătorul britanic angajându-se să construiască maşina în afara ţării sale de origine, potrivit Bloomberg.

Detaliile planurilor electrice ale JLR nu au fost încă concretizate, dar Nitra, Slovacia, va rămâne „casa modelului Defender", a confirmat un purtător de cuvânt al companiei. Modelele Range Rover ale producătorului auto sunt construite în Marea Britanie, unde vor fi realizate şi versiunile sale electrice.

JLR şi-a prezentat deja planurile de a produce nouă modele complet electrice până la sfârşitul deceniului, pe măsură ce îşi implementează noua strategie de fabricare, înainte de interzicerea în Marea Britanie a maşinilor pe benzină şi diesel. 

Chiar dacă Nitra a rămas centrul de producţie al modelelor Defender şi Discovery cu motor termic de la deschiderea uzinei în 2018, tranziţia va reprezenta o lovitură puternică pentru miniştrii britanici care sperau ca cea mai mare companie auto din ţară să construiască mai multe vehicule electrice în Marea Britanie. Industria auto din Regatul Unit a suferit ani de declin, producând 775.000 de maşini în 2022, cu 10% mai puţine decât în anul precedent, arată cifrele Societăţii Constructorilor de Automobile. 

Printre clienţii Defender s-au numărat regretata regină Elisabeta a II-a, alături de o serie de vedete pop precum Paul McCartney. O revitalizare a popularităţii l-a făcut cel mai bine vândut model al JLR în ultimii doi ani, generând venituri de 10 ori mai mari decât cele obţinute de Defender-ul clasic în 2015, a precizat compania. 

Modelul original a fost lansat în 1948, primind numele „Defender” în 1990. Ultimul Defender clasic a ieşit de pe linia de producţie în ianuarie 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO