ZF 24

Indicele Bursei din Tokyo, la maximul ultimilor 7 ani

09.07.2007, 10:52 18

Actiunile listate la bursele asiatice au inregistrat cresteri semnificative astazi, iar indicele Nikkei, al Bursei din Tokyo, a avansat la valoarea maxima atinsa la inchiderea unei sedinte bursiere din ultimii sapte ani, pe fondul datelor economice pozitive, transmite Reuters.
Indicii principali ai burselor din Coreea de Sud, Australia si Hong Kong au atins noi recorduri, inregistrand avansuri de circa 1%, in conditiile in care datele pozitive privind rata somajului in SUA au redus ingrijorarea investitorilor referitoare la perspectivele celei mai mari economii din lume.
Indicele Nikkei a urcat cu 0,7%, pana la inchiderea tranzactiilor, la maximul ultimilor sapte ani.
"Datele solide privind economia SUA reduc ingrijorarea referitoare la o posibila incetinire a cresterii economice mondiale, in aceasta vara, ceea ce inseamna o vanzare a dolarilor si a yenilor, odata cu achizitia de active mai riscante", a declarat Kosuke Hanao, director pentru vanzari de valuta la banca HSBC, la Tokyo.
Tendinta de crestere se va manifesta, probabil, si in Europa, iar pietele din regiune vor deschide sedintele de luni in crestere, anticipeaza analistii.
Moneda europeana a atins un nou maxim istoric in raport cu yenul, si s-a plasat in apropierea recordului istoric fata de dolar, intrucat investitorii au acumparat active denominate in valute cu randamente mai ridicat, anticipand noi majorari ale dobanzii in zona euro.
Euro a afost cotat la circa 1,3615 dolari, in apropierea valorii record de 1,3683 dolari.
Paritatea yenului a avansat, in deschiderea tranzactiilor, sustinuta de datele favorabile referitoare la activitatea industriala, dar a scazut ulterior, in conditiile in care investitorii au continuta sa vanda moneda japoneza, preferand valute care aduc randamente mai mari. Moneda europeana a fost cotata la un record fata de yen, de 168,34 yeni, la 06:23 GMT.
Pe de alta parte, pietele au fost influentate de majorarea pretului petrolului, la sfarsitul saptamanii trecute.
Cotatia petrolului s-a redus usor astazi, la bursele aiatice, dar s-a mentinut peste 75 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor din Nigeria, al optulea mare exportator, la nivel mondial, ceea ce accentueaza ingrijorarea referitoare la siguranta livrarilor globale.
Pana la 06:13 GMT, cotatia petrolului Brent, considerat considerat de referinta pentru piata mondiala, s-a redus cu noua centi, la 75,53 dolari pe baril. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO