ZF 24

În plin scandal de fraudă de 230 mil. euro, Moscova îl trimite pe şeful pe rafinare al Lukoil la Ploieşti

În plin scandal de fraudă de 230 mil. euro, Moscova îl...

Autor: Radu Bostan

08.10.2014, 16:19 2357

Vladimir Nekrasov, prim vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului petrolier rusesc Lukoil, este aşteptat să participe la o conferinţă de presă la Petrotel-Lukoil, rafinăria pe care ruşii au în România, la Ploieşti. De o săptămână, Lukoil este implicat într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, prejudiciul fiind evaluat de procurori la 230 de milioane de euro. În acest moment, conferinţa de presă încă nu a început.

Care este filmul evenimentelor?

2 octombrie 2014:

Procurorii descind la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti pentru percheziţii într-un dosar penal privind fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi provocat un prejudiciu de 230 milioane de euro pentru bugetul de stat. După şase ore de percheziţii şi audieri, anchetatorii pleacă încărcaţi cu documente. Niciun angajat al companiei nu este reţinut.

3 octombrie 2014:

Reprezentanţii Petrotel-Lukoil precizează că niciun angajat al firmelor din grup nu a fost învinuit, iar procesul de producţie al rafinăriei se desfăşoară normal.

În cursul după-amiezii, în presă apar informaţii neconfirmate oficial că rafinăria începe procesul de oprire a producţiei, care ar dura 24 de ore. Sindicatele din rafinărie adresează o scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cer sprijinul pentru deblocarea conturilor bancare, astfel încât unitatea să poată funcţiona normal şi să plăteascăsalariile angajaţilor, potrivit Mediafax.

6 octombrie 2014:

Oil Terminal anunţă că a primit în aceeaşi zi din partea procurorilor ordonanţa privind sechestrul asigurător asupra stocurilor de petrol destinate rafinăriei Petrotel, în concurenţa sumei de 230 mil. euro. În cursul zilei, cabinetul primului-ministru primeşte o nouă scrisoare, din partea directorului general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov, care cere sprijinul premierului pentru repornirea rafinăriei.

După-amiază, Victor Ponta declară că nu doreşte să implice Guvernul în ancheta procurorilor, însă subliniază că grupul Lukoil are 3.500 de angajaţi în România şi relaţii comerciale cu alte companii, precum Oltchim, Oil Terminal şi Conpet.

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, îşi exprimă speranţa ca ancheta să se desfăşoare obiectiv, ţinând cont de interesele mediului de afaceri, ale muncitorilor, „precum şi de interesele relaţiilor ruso-române.“ Lukoil este cea mai mare investiţie rusă în România.

Seara, reprezentanţii rafinăriei anunţă oficial că unitatea şi-a încetat activitatea de producţie ca urmare a sechestrului pe materiile prime, „iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.“ Nu se menţionează data exactă la care s-a oprit producţia, iar oficialii Petrotel nu pot preciza primul termen de judecată a contestaţiei.

7 octombrie 2014:

Petrotel-Lukoil anunţă că sechestrul impus pe 2-3 octombrie pe conturile bancare şi stocurile de petrol a fost ridicat de procurori în urma unor audieri care s-au desfăşurat cu o zi înainte, iar rafinăria se pregăteşte de repornirea producţiei. Pe portalul instanţelor de judecată apare ca înregistrată contestaţia împotriva sechestrului dispus de procurori, având ca prim termen în instanţă data de 9 octombrie.

Parchetul anunţă că Andrei Bogdanov, directorul general al rafinăriei, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii mai spun că sechestrul instituit în 2 octombrie asupra conturilor şi bunurilor Petrotel a fost ridicat pentru a permite companiei să-şi desfăşoare activitatea, fiind în schimb blocate alte bunuri puse la dispoziţie de companie. Comunicatul nu menţionează ce active anume sunt sub sechestru.

Oil Terminal precizează că procurorii au mutat sechestrul de pe o cantitate de 17.618 tone de ţiţei pe 23.817 tone de ţiţei, cu valoarea de 16 milioane de dolari, care aparţin rafinăriei.

Premierul Victor Ponta reiterează, citat de Mediafax, că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO