ZF 24

iBanFirst: Anticipăm o uşoară depreciere a leului faţă de euro în 2024, cu o prognoză de 5,00 lei la 6 luni şi 5,02 lei la 12 luni. ”Rulajul mediu zilnic al leului pe piaţa valutară a fost de 9 mld.dolari în 2022, fiind printre primele 20 cele mai tranzacţionate şi mai lichide monede din lume”

iBanFirst: Anticipăm o uşoară depreciere a leului...

Autor: Roxana Rosu

24.10.2023, 13:55 280

Analiştii iBanFirst anticipează o uşoară depreciere a leului în raport cu euro în 2024, dar acesta se va tranzactiona sub valoarea de 5 lei în prima jumătate a anului, urmând să ajungă la 5,02 lei în prognoza pe 12 luni.

Cel mai probabil leul va rămâne sub presiune pe fondul conflictului din Ucraina şi a impactului acestuia asupra economiei europene. Evoluţia leului va fi, de asemenea, influenţată de politica monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi de alţi factori, precum condiţiile economice globale şi deciziile de investiţii ale investitorilor străini.

Deşi cursul EUR/RON are o tendinţă ascendentă, analiştii estimează că perechea valutară se va tranzacţiona sub valoarea de 5,00 în prima jumătate a anului 2024. Acest lucru se datorează faptului că BNR are o toleranţă limitată pentru deprecierea RON, mai ales având în vedere reformele bugetare în curs de desfăşurare, care ar putea avea un impact moderat asupra inflaţiei.

iBanFirst estimează, de asemenea, o creştere a cursului EUR/RON de la 5,00 la 5,02 lei pentru un euro în cadrul prognozei pe 12 luni.

„Leul românesc este o monedă relativ lichidă. Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), rulajul mediu zilnic al leului pe piaţa valutară a fost de 9 miliarde de dolari în 2022. Acest lucru plasează moneda naţională printre primele 20 cele mai tranzacţionate şi mai lichide monede din lume”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

În cee ace priveşte cursul euro/dolar, moneda europeană rămâne în continuare prea scumpă faţă de cea americană. În opinia analiştilor de la iBanFirst, valoarea corectă a monedei unice este în jurul valorii de 1,05-1,03 USD.

Totuşi, contrar consensului pieţei, iBanFirst exclude o depreciere semnificativă a dolarului american în 2024.

Opinia se bazează pe faptul că economia SUA continuă să performeze bine şi, deşi ar putea să-şi încetinească ritmul în acel an, nu se previzionează o recesiune. Chiar dacă se aşteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al anului 2024, analiştii iBanFirst estimează că pauza de politică monetară va fi mai lungă decât se anticipa iniţial, menţinând atractivitatea randamentelor reale din SUA.

Deteriorarea economiei globale ar trebui să susţină, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioade de incertitudine.

În 2024, în contextul anticipării unei reveniri a volatilităţii valutare, chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale cursurilor de schimb pot avea un impact semnificativ asupra marjelor de profit ale companiilor de comerţ din România. Aceste schimbări le pot afecta performanţa financiară şi competitivitatea pe pieţele internaţionale. Prin urmare, devine esenţial pentru companiile de import-export să înţeleagă, să prevadă şi să se protejeze împotriva fluctuaţiilor valutare în această perioadă economică dificilă.

„Ne aşteptăm ca pieţele valutare să revină la condiţii volatile în 2024, pe fondul mai multor factori, precum conflictul din Ucraina, potenţiala criză în Orientul Mijlociu şi incertitudinea legată de inflaţie. Este important de subliniat faptul că fluctuaţiile valutare nu afectează doar marile corporaţii. Impactul se poate resimţi la nivelul întreprinderilor de toate dimensiunile, inclusiv IMM-uri locale implicate în comerţul transfrontalier. Din acest motiv, antreprenorii, directorii generali şi directorii financiari ar trebui să rămână vigilenţi în privinţa factorilor care influenţează piaţa şi să ia decizii bine informate privind gestionarea riscurilor”, afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst.

Companiile româneşti de import-export pot lua o serie de măsuri pentru a atenua impactul provocat de volatilitatea pieţei valutare, cum ar fi:

  • Monitorizarea periodică a pieţelor valutare pentru a fi la curent cu cele mai recente tendinţe. Această practică le va permite IMM-urilor locale să identifice riscurile potenţiale şi să adopte măsurile potrivite.
  • Dezvoltarea unui plan de gestionare a riscului valutar pentru diminuarea riscurilor asociate fluctuaţiilor valutare. Acest plan ar trebui să includă o strategie de hedging împreună cu alte instrumente de gestionare a riscurilor.
  • Consultarea unui specialist care să le ajute să elaboreze şi să pună în aplicare un plan eficient de gestionare a riscului valutar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO