ZF 24

Guvernul anunţă reluarea privatizării Romtelecom. Dan Nica: ieşirea statului român din acţionariat este varianta viabilă

Guvernul anunţă reluarea privatizării Romtelecom. Dan...

Autor: Adrian Seceleanu

24.07.2013, 17:17 2024

Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi o hotărâre pentru reluarea privatizării Romtelecom, respectiv vânzarea pachetului de 46% din acţiuni pe care statul îl mai are la operator.

Hotărârea prevede selectarea de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în condiţiile legii, a unui consultant specializat, bancă de investiţii sau consorţiu format dintr-o banca de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital în vederea finalizării privatizării companiei Romtelecom S.A. Atribuţiile consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată, inclusiv juridică,  pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constând în plată consultant, pregătire şi realizare privatizare etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcţie de sumele aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

În vederea organizării procesului de selecţie, a evaluării ofertelor consultanţilor şi a selectării consultantului, conform etapelor prevazute in OG 34/2006, Ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componenţă, atribuţii şi drepturi, mod de  lucru se vor stabili prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului pentru întreaga activitate desfăşurată  vor fi suportate de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în limitele sumele bugetului aprobat cu această destinaţie în cadrul bugetului MSI, la finalizarea procesului de vânzare a acţiunilor Romtelecom S.A., din sumele încasate din vânzarea acestora.

“Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei care, iar în anul 2012 a înregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe (ISD) şi intrări de capital bancar”, potrivit MSI.

„Este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom, însă, de data aceasta o vom duce la bun sfârşit, într-un mod profesionist şi transparent şi ne vom focaliza pe obţinerea celor mai bune rezultate. Credem ca vânzarea de acţiuni şi ieşirea Statului Român din acţionariat, având în vedere că investitorul privat deţine majoritatea acţiunilor, este varianta viabilă, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala legata privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultatul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman.”, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Acţiunea de finalizare a procesului de privatizare al S.C. Romtelecom S.A.  a demarat intiţial în anul 2005. În anul 2008, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a reluat acţiunile de finalizare a privatizării S.C. Romtelecom S.A., după publicarea H.G. 201/2008 pentru modificarea şi completarea H.G.  nr. 727 din 14 iulie 2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Societăţii Comerciale „Romtelecom” S.A., dar acestea nu au avansat.

Potrivit datelor comunicate de Guvern, Romtelecom a avut anul trecut un profit de 70,1 mil. euro (312 mil. lei) la o cifră de afaceri de 612 mil. euro (2,7 mld. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO