ZF 24

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy, e de părere că este foarte probabil ca BCE să înceapă campania de reducere a ratelor dobânzilor în 2024

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy, e de...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.02.2024, 12:08 111

Banca Centrală Europeană va reduce probabil ratele dobânzilor în 2024, pe măsură ce ritmul de creştere a preţurilor se va reduce spre 2% până anul viitor, a declarat guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, potrivit Bloomberg.

„Este foarte posibil să demarăm campania de reducere a ratelor în acest an, deoarece înregistrăm progrese semnificative în lupta cu inflaţia", a declarat vineri Villeroy la televiziunea LCI. 

Pieţele pariază pe o primă reducere în aprilie, deşi majoritatea factorilor de decizie par să favorizeze luna iunie. Villeroy a declarat anterior că nicio dată nu este exclusă şi că totul este posibil la următoarele reuniuni - în funcţie de date.

Omologul leton al lui Villeroy, Martins Kazaks, a declarat că speranţele investitorilor pentru o relaxare monetară la una dintre următoarele două adunări ar putea fi mult prea îndrăzneţe.

„Nu aş fi atât de optimist referitor la o potenţială reducere a ratelor în martie sau aprilie. Consider că astfel de aşteptări sunt nerealiste", a declarat Kazaks pentru Latvijas Radio. „Aş miza pe prudenţă mai presus de orice, aşteptând clipa în care inflaţia va ajunge să fie complet controlată. Atunci vom putea respira în siguranţă, ratele putând fi reduse pas cu pas."

Potrivit lui Villeroy, creşterea economică franceză va „accelera treptat" în lunile următoare, pe măsură ce inflaţia va scădea sub rata medie a creşterilor salariale. Banca Franţei se aşteaptă la evitarea unei recesiuni, cu o expansiune de aproximativ 0,9% în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO