ZF 24

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii Transilvania, în încercarea de a cumpăra Banca Românească şi a intra în top 10 bănci din România

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii...

Autor: Cristian Hostiuc

06.06.2017, 00:07 20195

OTP, cel mai puternic grup bancar din Ungaria, este în pole-position în licitaţia pentru achiziţia Băncii Româneşti, în faţa Băncii Transilvania, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Banca Românească a fost scoasă la vânzare la începutul anului de către grupul bancar NBG - National Bank of Greece, proces administrat de la Londra şi de la Atena de către divizia de investment banking a Credit Suisse.

Deşi au fost mai mulţi investitori interesaţi de Banca Românească, în final au intrat Banca Transilvania şi OTP, bănci care vor să crească prin achiziţii şi nu au o problemă în a rambursa liniile de finanţare de peste 300 mil. euro către NBG Atena.

Banca Românească, cu active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro) la finalul lui 2016, are o cotă de 1,6% pe piaţa bancară locală, faţă de 2,9% în 2008.

OTP şi-a stabilit ca ţintă să ajungă la o cotă de 5% pe piaţa românească, faţă de 2,2% acum, target care poate fi atins numai prin achiziţia altor bănci sau a unor portofolii de credite. Prin creştere organică este aproape imposibil să câştige cote de piaţă.

Pe piaţă sunt mai multe bănci scoase la vânzare - Bancpost, Marfin Bank, Veneto Banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO