ZF 24

Grupul Orkla, care are în România brandurile Tomi, Ardealul şi Unirea, a atras o firmă de private equity în acţionariat într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro

Grupul Orkla, care are în România brandurile Tomi,...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.10.2023, 13:24 369

Orkla, unul dintre cei mai mari jucători din sectorul alimentar, cu sediul la Oslo, a încheiat un parteneriat cu Rhône, o firmă globală de private equity concentrată pe investiţii în întreprinderi cu prezenţă transatlantică, care va achiziţiona 40% din acţiunile Orkla Food Ingredients AS ("OFI") printr-o tranzacţie ce implică o valoare a întreprinderii de 15,5 miliarde coroane norvegiene (circa 1,3 miliarde de euro).

Unul dintre cele mai importante branduri din portofoliul de investiţii al Rhône este illy, prezent pe piaţa de cafea.

OFI a fost înfiinţată de Orkla în 1999 şi de atunci a devenit un important furnizor de soluţii pentru ingrediente alimentare în Europa, acoperind o gamă largă de categorii, de la ingrediente de panificaţie, patiserie şi îngheţată până la alternative de produse lactate pe bază de plante pentru consumatori.

În România, OFI deţine compania Orkla Foods Romania, care include atât brandurile Tomi, Bunătăţi de la Bunica, Ardealul, LaMinut, Unirea, Linco, Hame, Antrefrig şi Naturli, adresate consumatorilor finali, cât şi brandurile Credin, Selecta, Paticrem, Sonneveld, adresate partenerilor din industria de cofetărie, patiserie şi panificaţie.

Parteneriatul cu Rhône va permite grupului OFI să îşi continue dezvoltarea şi consolidarea activităţilor existente cu ambiţia de a susţine creşterea valorii pentru acţionari. Echipa Rhône are experienţă în sectorul de consum şi în industria alimentară şi a băuturilor prin investiţii trecute şi actuale.

"Căutarea parteneriatului pentru OFI a atras un interes puternic. Sunt mândru că ne unim forţele cu o organizaţie de cea mai bună calitate cum este Rhône ", a declarat Nils K. Selte, preşedinte şi CEO Orkla.

"Rhône este încântat să colaboreze cu Orkla în această nouă fază a creşterii OFI. OFI este lider de piaţă în multe ţări europene şi în America de Nord, unde abordarea sa regională şi locală diferenţiată faţă de baza sa de clienţi îmbunătăţeşte valoarea", a declarat Patrick Mundt, managing director la Rhône.

Tranzacţia este de aşteptat să fie finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului 2024, sub rezerva condiţiilor obişnuite de închidere, inclusiv aprobările din partea autorităţilor relevante.

Orkla este o companie lider în investiţii industriale, concentrându-se pe mărci şi companii orientate către consumatori. Portofoliul actual de investiţii cuprinde 12 companii din domenii precum vopsele şi acoperiri, alimente, produse de cofetărie şi gustări, sănătate şi ingrediente alimentare, printre altele. În 2022, Orkla a avut venituri operaţionale de 58,4 miliarde NOK (circa 5 miliarde de euro) şi profit net de 5,3 miliarde NOK (450 de milioane de euro). Companiile din portofoliul Orkla au peste 30.000 de angajaţi. Orkla este listată la Bursa de Valori din Oslo, iar sediul central este în Oslo.

OFI a fost înfiinţată în 1999 şi este prezentă în 23 de ţări, cu peste 4.000 de angajaţi. Astăzi, afacerea este organizată în trei clustere. Ingredientele de panificaţie, patiserie şi cofetărie reprezintă aproximativ 63% din veniturile operaţionale ale OFI, constă atât în producţie, cât şi în vânzări şi distribuţie şi acoperă o gamă largă de categorii de ingrediente şi produse adresate consumatoirlor finali. Sweet Ingredients, reprezentând aproximativ 21% din veniturile operaţionale ale OFI, a devenit un furnizor lider de piaţă de ingrediente pentru îngheţată pe mai multe canale de clienţi şi ingrediente de cofetărie cu valoare adăugată clienţilor industriali. Plant Based generează aproximativ 17% din veniturile operaţionale ale OFI şi este lider regional în domeniul margarinei şi produselor lactate alternative.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO