ZF 24

Ghetea, ARB: Banca Nationala ne-a promis ca va relaxa normele de provizionare

Ghetea, ARB: Banca Nationala ne-a promis ca va relaxa normele de provizionare
11.12.2009, 18:08 21

BNR a avut astazi o intalnire cu bancile comerciale, in cadrulcareia le-a spus bancherilor ca este pe cale sa finalizezemodificarile procesului de clasificare si provizionare pentrucreditele cu probleme, spune Radu Ghetea, presedintele AsociatieiRomane a Bancilor.

"Ne-au promis ca se vor modifica normele, astfel incat un creditreesalonat se clasifica in fiecare luna tinand cont de serviciuldatoriei (numarul de zile de intarziere la plata) si de performantafinanciara, care va fi clasificata mai strict", a spus Ghetea laseminarul EU-Cofile organizat de BNR, ARB si Alpha Bank. Noilereglementari ar trebui sa intre in vigoare pana la sfarsitulacestui an

Presedintele ARB spune ca bancile aproape au renuntat in toamnasa mai demareze proceduri de reesalonare a creditelor pentruclientii care aveau probleme la plata ratelor, intrucatreglementarile BNR le impuneau sa faca provizioane foarte mari.

Reglementarile actuale prevad ca un credit, odata incadratintr-o categorie de performanta mai slaba, nu poate fi ulteriortrecut intr-o clasa mai buna, indiferent de comportamentul de plataal clientului.

In conditiile in care ponderea creditelor cu restante la plataratelor mai vechi de 90 de zile in totalul creditelor acordate s-adublat in primele noua luni ale anului, depasind 14%, provizioaneleau explodat. Bancile aveau la sfarsitul lunii septembrieprovizioane constituite de circa trei miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO