ZF 24

Germania şi Intel au convenit asupra unor subvenţii în valoare de 10 miliarde de euro pentru construirea unei fabrici de cipuri în estul ţării

Germania şi Intel au convenit asupra unor subvenţii în...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.06.2023, 15:31 173

Germania şi Intel au parafat un acord prin care producătorul american de cipuri va primi subvenţii în valoare de 10 miliarde de euro (aproape 11 miliarde de dolari) pentru o unitate de producţie în partea de est a ţării, potrivit Bloomberg News.

Cancelarul Olaf Scholz şi directorul general al Intel, Pat Gelsinger, vor semna acordul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în cursul zilei de luni la Berlin.

Intel a acceptat iniţial să construiască instalaţia din oraşul Magdeburg pe temeiul unui ajutor guvernamental în valoare de 6,8 miliarde de euro, dar a amânat începerea construcţiei fabricii din cauza turbulenţelor economice din ultima perioadă.

Sub conducerea lui Gelsinger, Intel a demarat un uriaş program de expansiune menit să recapete dominaţia în industrie şi să diversifice centrele de producţie pentru componente critice, în prezent concentrate în Asia de Est.

Intel a estimat iniţial că proiectul de la Magdeburg va costa 17 miliarde de euro, dar acum se aşteaptă să cheltuiască 30 de miliarde de euro, potrivit reprezentanţilor oficiali ai companiei.

La fel ca în cazul majorităţii proiectelor care vor primi finanţare guvernamentală, Intel se aştepta ca aproximativ 40% din costurile sale să fie subvenţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO