ZF 24

Furtuna politică a măturat 10% din valoarea indicelui BET în iunie. Întreg mediul de business face front comun împotriva impozitului pe cifra de afaceri anunţat de guvern

Deriva internă a PSD-ului a picat rău pentru BVB, care în 2017 ar putea fi promovată de la piaţă de frontieră la una emergentă.

Deriva internă a PSD-ului a picat rău pentru BVB, care în 2017 ar putea fi promovată de la piaţă de frontieră la una emergentă.

Autor: Liviu Popescu

03.07.2017, 00:07 1130

Răsturnarea intempestivă a guvernului Grindeanu şi noile propuneri brutale de fiscalizare au tensionat mediul de business Indicele BET al BVB a scăzut cu 10% în luna iunie, cea mai slabă lună iunie din 2008 încoace Planuri de investiţii de miliarde de euro stau în aşteptare Deşi investitorii spun: vrem stabilitate şi predictibilitate, li se oferă instabilitate şi incertitudine.

Indicele BET, de referinţă al bursei ro­mâneşti, a scăzut în luna iunie cu 10%, tras cel mai mult în jos în ulti­mele do­uă săptămâni, din cauza căderii guvernului Grindeanu iar ulterior de instalarea noului guvern şi propunerile noi ale acestuia care au bulervasat piaţa de capital şi mediul de business. Luna trecută a fost cea mai slabă lună iunie pentru bursa românească din 2008 în­coa­ce, de când criza începea să-şi înfigă ghea­rele în economie. Investitorii români şi străini au ieşit ferm cu declaraţii vineri prin care au cerut guver­nului Tudose să renunţe la ideea de a impozita cifra de afaceri a companiilor, cât şi renunţarea la ide­ea de a impune noi taxe.

Întreg mediul de business face front comun împotriva impozitului pe cifra de afaceri anunţat de guvern

Mesajul comun trans­mis de aceştia a fost că schimbările de politică fiscală anunţate produc turbulenţe în economie şi sunt îndreptate împotriva me­diului de afaceri. Peste schimbările fiscale propuse (cum ar fi impozitarea pe cifra de afaceri şi nu pe profit, introducerea unei taxe de solidaritate) s-au adăugat şi declaraţiile contradictorii cu privire la posibila desfiinţare a fondurilor private de pensii.

Doar joi, după ce ministrul de finanţe Ionuţ Mişa a afirmat că fondurile private de pensii pilonul II se vor desfiinţa, indicele BET a scăzut cu 3,8%, cel mai abrupt declin zilnic din ianuarie 2016, când bursele externe erau în picaj provocat de scăderea preţului petrolului şi din cauza temerii de recesiune în China. Vineri, indicele BET a închis tot la 7.855 de puncte, semn că investitorii încă sunt reticienţi să se întoarcă la tranzacţionare chiar dacă Ionut Mişa s-a răzgândit în privinţa desfiinţării fondurilor de pensii. “Îmi cer scuze pentru declaraţia despre desfiinţarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare”, spunea el.

Ştirea privind desfiinţarea Pilonului II de pen­sii nu a fost primită bine de investitori în­trucât fondurile de pensii private au şi investiţii în acţiuni listate la BVB. Aproximativ 24% din activele acestora sunt investite în acţiuni şi societăţii de investiţii (inclusiv SIF-uri şi Fondul Proprietatea), potrivit celor mai recente date disponibile. Astfel aceste fonduri deţine 5,2% din capitalizarea bursei româneşti şi sunt printre cei mai active jucători de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO