ZF 24

Franţa rămâne fără prim-ministru: Élisabeth Borne demisionează oficial din funcţia de premier. Emmanuel Macron este aşteptat să numească un succesor pentru Borne şi să remanieze posturile guvernamentale în zilele următoare

Franţa rămâne fără prim-ministru: Élisabeth Borne...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.01.2024, 14:11 215

Preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat să numească un nou prim-ministru după ce a acceptat demisia lui Élisabeth Borne, în timp ce încearcă să revitalizeze un guvern slăbit de luptele repetate din parlament şi de deteriorarea cifrelor din sondaje, scrie Financial Times.

Într-o postare pe reţelele de socializare publicată luni, Macron i-a mulţumit lui Borne, care se află în funcţie din mai 2022, pentru „curajul, dăruirea şi determinarea" sa în „serviciul naţiunii". Ea şi alţi miniştri vor rămâne în funcţie până când va fi numit un nou guvern în zilele următoare, potrivit Palatului Élysée.

Mişcarea pune capăt unor zile de speculaţii în Franţa cu privire la perspectivele unei remanieri guvernamentale, deşi numele noului prim-ministru nu a fost încă dezvăluit. Reorganizarea vine cu doar câteva luni înainte de alegerile europene din iunie şi de Jocurile Olimpice de la Paris care vor începe în iulie, două provocări majore în acest an pentru Macron.

Potrivit rapoartelor presei franceze, Gabriel Attal, tânărul şi popularul ministru al educaţiei al lui Macron, ar fi probabil să obţină postul. Dacă va fi confirmat, Attal ar fi cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie şi primul prim-ministru deschis homosexual.

„Am ajuns la finalul unei perioade marcate de reforme dificile: inevitabil se deschide o nouă eră”, a declarat duminică François Bayrou, un politician centrist al cărui partid Modem este aliat cu Macron. „Cred că este nevoie de o schimbare (...) este legitim să existe o reînnoire" în fruntea guvernului, a declarat el la postul de televiziune BFM TV.

Borne a fost a doua femeie care a ocupat cea mai expusă şi dificilă funcţie din politica franceză, iar mandatul său a fost afectat de faptul că alianţa centristă a lui Macron a pierdut majoritatea în parlament, lăsându-i sarcina dificilă de a negocia cu partidele din opoziţie pentru adoptarea de noi legi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO