ZF 24

Forintul maghiar îşi amortizează pierderile după ce banca centrală a redus ratele dobânzilor

Forintul maghiar îşi amortizează pierderile după ce...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.05.2023, 15:54 237

Forintul maghiar şi-a redus pierderile după ce banca centrală a naţiunii a coborât ratele dobânzilor, atenuând o cădere cauzată de conflictele cu Uniunea Europeană, pornite pe tema războiului din Ucraina, scrie Bloomberg..

Forintul a redus pierderile anterioare de până la 0,9% faţă de euro după ce banca centrală a redus rata dobânzii overnight cu un punct procentual, până la 17%. Deşi economiştii se aşteptau la acest lucru, mutarea în cauză semnalează „începutul sfârşitului” unui regim de politică de urgenţă.

Reducerea celor mai ridicate costuri de împrumut din UE ar putea atenua turbulenţele economice care au contribuit la alimentarea recesiunii, crescând în acelaşi timp riscul unei noi deprecieri a monedei.

Anterior, moneda a suferit o lovitură puternică după ce premierul Viktor Orban - perceput pe scară largă ca fiind liderul UE cu cele mai strânse legături cu Kremlinul - a declarat pentru Bloomberg că Ucraina nu poate învinge Rusia „pe câmpul de luptă", confirmând că Ungaria s-a îndepărtat de direcţiile blocului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Kievului.

„Ungaria ar putea fi nevoită să aştepte mai mult timp până când Comisia Europeană va debloca fondurile UE, după ce ţara a anunţat că va bloca o altă tranşă de sprijin financiar pentru Ucraina", a declarat Piotr Matys, analist valutar senior la In Touch Capital Markets.

Forintul s-a tranzacţionat în scădere cu 0,4%, la 375,25 de unităţi pentru un euro, până la ora 15:05 la Londra. Forintul este în continuare în creştere cu 6% faţă de euro de la începutul anului până în prezent, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor au atras investitorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO