ZF 24

FMI: Deşi perpectivele pentru Europa ilustrează o ieşire uşoară din criză, menţinerea unei politici monetare restrictive rămâne prioritară pentru recăpătarea controlului asupra inflaţiei

FMI: Deşi perpectivele pentru Europa ilustrează o...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.11.2023, 13:58 86

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, este puţin probabil ca economia europeană să se prăbuşească în urma dificultăţilor înregistrate recent, raportează Bloomberg.

„Perspectivele analiştilor pentru Europa prefaţează o ieşire uşoară din criză, cu o inflaţie în scădere treptată", a declarat miercuri FMI. Potrivit creditorului cu sediul la Washington, creşterea produsului intern brut în regiune va încetini la 1,3% în 2023, îmbunătăţindu-se uşor la 1,5% în 2024.

Cu toate acestea, FMI a avertizat că revenirea preţurilor de consum la niveluri normale - după ce acestea au crescut brusc în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei şi au declanşat cele mai abrupte creşteri ale ratelor din era euro - ar putea dura mai mulţi ani.

„Menţinerea unei politici monetare restrictive este, prin urmare, primordială pentru a asigura controlul asupra inflaţiei într-un interval de timp rezonabil", a declarat FMI. „Incertitudinea cu privire la persistenţa inflaţiei este mare, iar costul unei relaxări prea timpurii este substanţial".

Băncile centrale din Europa au majorat costurile de împrumut cu o viteză fără precedent pentru a domoli inflaţia, iar impactul se resimte din ce în ce mai mult în toate economiile. Producţia din zona euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, iar analiştii se aşteaptă la un rezultat similar în Marea Britanie, atunci când datele vor fi publicate pe 10 noiembrie.

În timp ce creşterea salariilor contribuie la redresarea economică a Europei, acestea riscă să alimenteze şi mai mult presiunile inflaţioniste, mai ales dacă nu sunt însoţite de îmbunătăţiri ale productivităţii, potrivit FMI. Între timp, factori structurali precum îmbătrânirea societăţii şi preferinţa pentru scurtarea săptămânii de lucru ilustrează o concurenţă din ce în ce mai acerbă a angajatorilor în încercarea de a atragere lucrători.

Astfel de riscuri sunt deosebit de pronunţate în economiile emergente din Europa, unde salariile au crescut într-un ritm mai rapid decât în părţile mai avansate ale regiunii, potrivit raportului.

„Există o linie fină între sprijinirea redresării economice şi recăpătarea controlului asupra inflaţiei", a declarat FMI. „Băncile centrale trebuie să urmărească riscurile de creştere a inflaţiei şi să monitorizeze îndeaproape decontările salariale şi coerenţa acestora cu tendinţele productivităţii. O divergenţă în acest sens ar fi îngrijorătoare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO