ZF 24

Finantele vor sa foloseasca Fondul de Garantare si pentru absorbtia mai multor bani de la UE

04.02.2010, 23:57 17

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IntreprinderiMici si Mijlocii (FNGCIMM) va fi folosit si pentru stimulareaabsorbtiei fondurilor UE, dupa ce la mijlocul anului trecut ainceput sa acorda garantii in numele si contul statului pentruprogramul "Prima Casa", pentru creditele imobiliare contractate depersoanele fizice.

Conform unui proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor,statul va acorda garantii prin Fond si pentru creditele bancare decofinantare atrase de unitatile administrativ teritoriale(primarii, prefecturi), precum si de catre companii de utilitaticare implementeaza proiecte finantate din fonduristructurale.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a promis inca de lainceputul mandatului masuri de incurajare a atragerii de finantaride la UE, considerand ca mecanismul cheie tine de garantarea decatre stat a creditelor de la banci in conditiile in care acestease tem sa-si mai asume riscuri fata de clienti.
Atat entitatile publice, cat si companiile private au dificultatiin contractarea de fonduri europene pentru ca le lipsesc baniipentru cofinantarea proiectelor. In plus, o serie de beneficiari auprobleme in contractarea unor imprumuturi pentru asigurareacontributiilor proprii.

Potrivit unei analize ZF, peste 13% din firmele care au castigatproiecte cu finantare europeana isi reziliaza contractele, pentruca nu reusesc sa isi sustina financiar investitia pana primesc prindecontare fondurile nerambursabile. Alte firme tin cu dintii deproiecte si cer amanarea sau prelungirea perioadei de implementarepana la imbunatatirea conditiilor pietei.
La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu s-adeclarat nemultumit de stadiul absorbtiei fondurilor europene, inspecial pentru cele destinate transporturilor. Programul detransporturi are cea mai mica rata de absorbtie dintre toateprogramele din fonduri ale UE.
Practic, prin aceasta masura Ministerul Finantelor isi propune saaplice un mecanism de garantare dedicat beneficiarilor de fonduristructurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurilenecesare in acest scop.
Proiectele pentru autoritati locale sunt finantate din instrumentestructurale intr-un procent de maxim 85% din valoarea eligibila aproiectului, din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul destat (maxim 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (minim2% din valoarea eligibila).

Astfel, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata deun beneficiar
unitate administrativ-teritoriala poate reprezenta 2-10% dinvaloarea proiectului.
Un beneficiar va putea accesa acest mecanism de maxim doua ori, iarplatile in contul garantiilor executate vor fi efectuate de catreMinisterul Finantelor din bugetul de stat.
Proiectele trebuie sa se refere la infrastructura rutiera,infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa,canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentrumanagementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei siinfrastructura in domeniul sanatatii.
Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii finantarilorgarantate si pentru finantatorii participanti in program vor fistabilite prin hotarare de guvern.
Romania urmeaza sa atraga in acest an 4,3 miliarde de euro dinfonduri europene, potrivit premierului Emil Boc.
Pana la sfarsitul lui ianuarie, platile totale efectuate catrebeneficiari din fonduri structurale, reprezentand pre-finantari sirambursari, s-au ridicat la aproximativ 635 mil. euro.
La sfarsitul anului trecut, Romania avea un grad de absorbtie afondurilor structurale de 10,26% din cei aproximativ 5,6 mld. eurodisponibili in perioada 2007-2009.
In luna ianuarie 2010 au fost efectuate plati catre beneficiari invaloare de 36,61 milioane de euro. Numarul proiectelor depuse incadrul programelor operationale se ridica la sfarsitul lui ianuariela 15.312, cu o valoare de 30,76 mld. euro, din care au fostaprobate 3.910 proiecte in valoare de 8,61 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO