Finantele vor sa foloseasca Fondul de Garantare si pentru absorbtia mai multor bani de la UE

Autor: Claudia Medrega 04.02.2010

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va fi folosit si pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE, dupa ce la mijlocul anului trecut a inceput sa acorda garantii in numele si contul statului pentru programul "Prima Casa", pentru creditele imobiliare contractate de persoanele fizice.

Conform unui proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, statul va acorda garantii prin Fond si pentru creditele bancare de cofinantare atrase de unitatile administrativ teritoriale (primarii, prefecturi), precum si de catre companii de utilitati care implementeaza proiecte finantate din fonduri structurale.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a promis inca de la inceputul mandatului masuri de incurajare a atragerii de finantari de la UE, considerand ca mecanismul cheie tine de garantarea de catre stat a creditelor de la banci in conditiile in care acestea se tem sa-si mai asume riscuri fata de clienti.
Atat entitatile publice, cat si companiile private au dificultati in contractarea de fonduri europene pentru ca le lipsesc banii pentru cofinantarea proiectelor. In plus, o serie de beneficiari au probleme in contractarea unor imprumuturi pentru asigurarea contributiilor proprii.

Potrivit unei analize ZF, peste 13% din firmele care au castigat proiecte cu finantare europeana isi reziliaza contractele, pentru ca nu reusesc sa isi sustina financiar investitia pana primesc prin decontare fondurile nerambursabile. Alte firme tin cu dintii de proiecte si cer amanarea sau prelungirea perioadei de implementare pana la imbunatatirea conditiilor pietei.
La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de stadiul absorbtiei fondurilor europene, in special pentru cele destinate transporturilor. Programul de transporturi are cea mai mica rata de absorbtie dintre toate programele din fonduri ale UE.
Practic, prin aceasta masura Ministerul Finantelor isi propune sa aplice un mecanism de garantare dedicat beneficiarilor de fonduri structurale care nu reusesc sa asigure din surse proprii fondurile necesare in acest scop.
Proiectele pentru autoritati locale sunt finantate din instrumente structurale intr-un procent de maxim 85% din valoarea eligibila a proiectului, din fonduri aferente cofinantarii de la bugetul de stat (maxim 13%) si din contributia proprie a beneficiarului (minim 2% din valoarea eligibila).

Astfel, valoarea contributiei proprii care trebuie asigurata de un beneficiar
unitate administrativ-teritoriala poate reprezenta 2-10% din valoarea proiectului.
Un beneficiar va putea accesa acest mecanism de maxim doua ori, iar platile in contul garantiilor executate vor fi efectuate de catre Ministerul Finantelor din bugetul de stat.
Proiectele trebuie sa se refere la infrastructura rutiera, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deseurilor, infrastructura destinata educatiei si infrastructura in domeniul sanatatii.
Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii finantarilor garantate si pentru finantatorii participanti in program vor fi stabilite prin hotarare de guvern.
Romania urmeaza sa atraga in acest an 4,3 miliarde de euro din fonduri europene, potrivit premierului Emil Boc.
Pana la sfarsitul lui ianuarie, platile totale efectuate catre beneficiari din fonduri structurale, reprezentand pre-finantari si rambursari, s-au ridicat la aproximativ 635 mil. euro.
La sfarsitul anului trecut, Romania avea un grad de absorbtie a fondurilor structurale de 10,26% din cei aproximativ 5,6 mld. euro disponibili in perioada 2007-2009.
In luna ianuarie 2010 au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 36,61 milioane de euro. Numarul proiectelor depuse in cadrul programelor operationale se ridica la sfarsitul lui ianuarie la 15.312, cu o valoare de 30,76 mld. euro, din care au fost aprobate 3.910 proiecte in valoare de 8,61 miliarde de euro.