ZF 24

Fata intunecata a Toyota sau cum a devenit gigantul japonez un corporatist nemilos

Fata intunecata a Toyota sau cum a devenit gigantul japonez un corporatist nemilos
18.03.2010, 15:58 27

Unele voci spun ca problemele tehnice care au aparut in cazulunor modele Toyota nu sunt altceva decat o consecinta a modeluluide business aplicat in ultimii ani de gigantul japonez, dornic sareduca costurile cat mai mult.

"Toyota ne tot inghesuie, ca si cum ar incerca sa stoarca apadintr-un prosop uscat", spune Masayuki Nishioka, 49 de ani, a careiuzina din Kariya face chederele de la ferestrele automobilelorToyota. De zeci de ani, fabrici de mici componente auto ca SankyoSeiko erau in anturajul loial al Toyota si munceau din greu intr-unrelativ anonimat ca sa aprovizioneze gigantul.

In ianuarie, proprietarul Sankyo, Teruo Moewaki, n-a mairezistat. A aparut la o televiziune locala si a facut ceva denegandit: a criticat Toyota, a anuntat ca nu va mai accepta comenzide la producatorul auto sau de la diviziile sale. "Am spus la TVtot ce vor sa spuna ceilalti, dar le e frica sa spuna in guramare", declara Moewaki, 60 de ani, stand in atelierul in care el sialti trei angajati opereaza utilajele prafuite. "Toyota tot spuneaca suntem cu totii o mare familie. Dar acum ne tradeaza".

Cititi mai multe despre noul model de business al Toyota si cum afost adusa in genunchi compania pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO