ZF 24

Farmaciile, sub semnul tranzacţiilor. Trei achiziţii au adus în mâinile marilor jucători 100 de farmacii independente în 2019

Farmaciile, sub semnul tranzacţiilor. Trei achiziţii au...

Autor: Georgiana Mihalache

27.12.2019, 19:05 1007

Retailul farmaceutic a intrat pe lista investiţiilor, apetitul pentru tranzacţii în acest domeniu începând din decembrie 2017, odată cu intrarea pe piaţă a cehilor de la Penta Investments, care au preluat Sensiblu, al doilea jucător din piaţă. În ultimii doi ani, circa 1.000 de farmacii au fost cumpărate fie de jucători internaţionali, fie în tranzacţii locale, în lupta pentru consolidare pe piaţă. Doar în 2019, din trei tranzacţii, 100 de farmacii independente au trecut în portofoliul marilor lanţuri.

Startul achiziţiilor a fost dat de fondul de investiţii Penta, care a cumpărat în decembrie 2017 circa 600 de farmacii Sensiblu şi Punkt, într-o tranzacţie estimată la 350-400 mil. euro, conform surselor din piaţă. Ulterior, Penta a mai bifat încă două tranzacţii, preluând 18 farmacii Arta în 2018 şi 46 de farmacii Belladonna în 2019, ambele branduri fiind deţinute anterior de antreprenori locali.

La cinci luni de la intrarea jucătorului ceh pe piaţa locală, retailul farmaceutic a fost marcat de o nouă achiziţie. Farmexim, al patrulea distribuitor din piaţă şi Help Net, numărul patru în retailul farma, au intrat în portofoliul germanilor de la Phoenix, unul dintre cele mai mari grupuri europene din domeniul farma. Tranzacţia din prima jumătate a anului 2018 a fost estimată la 100 mil. euro şi a inclus circa 200 de farmacii Help Net.

Ulterior, ambii jucători internaţionali au apăsat pedala achiziţiilor, cumpărând 18 farmacii Arta (Penta), 46 de farmacii Belladonna (Penta) doar în Bucureşti, 17 farmacii Proxi Pharm din Constanţa (Phoenix) şi 32 de farmacii Ecofarmacia, din zona Ardealului (Phoenix).

Acestea au fost tranzacţiile majore din piaţă, însă achiziţiile au continuat şi la nivelul farmaciilor independente, dar care nu fac parte dintr-un lanţ regional. Jucătorii de la vârful pieţei au cumpărat şi farmacii cu un singur punct de lucru, acolo unde au văzut oportunitate de dezvoltare. Este cazul Catena, brandul creat de antreprenoarea Anca Vlad, care nu a anunţat tranzacţii majore, dar a ajuns la 800 de unităţi la nivel naţional, păstrându-şi primul loc în clasamentul celor mai mari reţele de farmacii.

Retailul farma a ajuns la 19 miliarde de lei în 2018, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. La nivel naţional sunt circa 8.100 de farmacii, dintre care 27%, adică mai bine de 2.200 de unităţi, aparţin primilor cinci jucători din piaţă după numărul de unităţi. În comparaţie, acum zece ani procentul de farmacii din portofoliul primilor cinci jucători era de doar 11% în total. În ultimii ani însă, farmaciile independente s-au predat rând pe rând marilor jucători, după ce nu au mai putut rezista presiunii din piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO