ZF 24

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin a finalizat primul semestru din 2022 cu afaceri de 87 mil. euro. „Am fost nevoiţi să întrerupem activitatea de producţie în anumite perioade critice, din cauza lipsei de predictibilitate a costului de producţie’’

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin a...

Autor: Laurentiu Cotu

07.11.2022, 16:41 356

Kastamonu România (fosta Prolemn), controlată de firma Kastamonu Entegre din Turcia, a realizat în primul semestru din acest an cu afaceri de aproximativ 87 mil. euro şi estimează pentru întreg anul 2022 ’’o cifră de afaceri comparabilă cu cea a anului precedent’’. Compania a finalizat anul 2021 cu afaceri totale de 169,5 mil. euro (834,1 mil. lei), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

’’În sementrul I al anului curent am observat un trend descrescător al cererii de produse pentru amenajări interioare, generat pe de o parte de preţurile în continuă creştere şi pe această categorie de produse şi pe de altă parte de schimbarea comportamentului consumatorului post pandemie. Am fost nevoiţi să întrerupem activitatea de producţie în anumite perioade critice, din cauza lipsei de predictibilitate a costului de producţie. Totodată, am fost nevoiţi să creştem din nou preţurile de vânzare pentru produsele noastre, invers proporţional cu aşteptările clienţilor’’, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii Kastamonu România.

În fabrica Kastamonu din Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolemnoase de înaltă den­sitate - n.red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL melaminat, dar şi blaturi de bucătărie pentru reţelele de bricolaj, pro­du­cătorii de mo­bilă, distribuitorii de mate­riale şi accesorii pentru industria mobilei. Exportul generează peste 50% din cifra de afaceri a companiei, incluzând gama de produse de la Reghin, dar şi articole complementare produse la fabricile Kastamonu din grup, cu destinaţii pe toate continentele, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii companiei. 

Kastamonu livrează produsele realizate la Reghin în ţări precum Ungaria, Italia, Serbia, Polonia, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Cehia, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Algeria, Maroc, Guatemala, Egipt sau Franţa, potrivit unor informaţii anterioare.

’’Luând în calcul conflictul din Ucraina şi implicaţiile asupra crizei energetice din Europa, mai ales în sezonul rece, ne aşteptăm în continuare la o influenţă negativă, atât raportat la cererea din piaţa, cât şi la costul pentru bunuri şi servicii. Sperăm la o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte conflictul respectiv, cât şi la reglementări din partea autorităţilor competente asupra preţurilor pentru energie’’, au mai spus reprezentanţii companiei din Reghin.

Kastamonu a ajuns în prezent la 948 de angajaţi, care asigură funcţionarea unei linii de producţie pentru PAL, a trei linii de melaminare, o linie de impregnare de hârtie, o linie de producţie de blaturi de lucru, două linii de producţie a feţelor de uşi şi o linie de producţie foi de uşi. Compania intenţioneză să mai angajeze încă 42 de oameni în acest an. Compania a finalizat anul trecut investiţii de aproximativ 2,3 mil. euro în modernizarea capacităţilor de producţie şi în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a angajaţilor, investiţii ce au fost continuate şi în acest an.

Compania face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală în 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin, care în aprilie 2012 a luat numele acţionarului său, Kastamonu. Cei mai mari investitori străini din domeniul prelucrării lemnului sunt companiile HS Timber Group, fosta Holzindustrie Schweighofer, Egger şi Kronospan, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului - aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO