ZF 24

Fabrica braşoveană de elicoptere care vânează submarine valorează 90 mil. lei pe bursă

Fabrica braşoveană de elicoptere care vânează...

Autor: Radu Bostan

14.07.2015, 12:37 4898

Producătorul de componente pentru elicoptere IAR Braşov (simbol bursier IARV) a depăşit valoarea de 90 milioane de lei pe bursă, după ce acţiunile au crescut cu peste 170% de la începutul acestui an.

IAR este controlată de statul român şi lucrează în special pentru Ministerul Apărării, dar şi pentru forţele armate ale altor state, cu precădere ţări arabe precum Emiratele Unite sau Liban.

"Numai Forţele Aeriene Române au în dotare 60 de elicoptere şi mare parte din flotă are nevoie de modernizare sau reparaţii capitale", a declarat Neculai Banea, directorul general al IAR, într-o conferinţă la Bursa de Valori.

IAR este a doua companie care s-a transferat anul acesta de pe RASDAQ, o piaţă unde au ajuns toate companiile privatizate în masă, pe piaţa principală.

Compania nu mai produce elicoptere de la zero, dar modernizează flota existentă de aeronave IAR 330 Puma, dotând aparatele cu echipamente şi armamente de ultimă generaţie. Pentru marină, IAR a modernizat o serie de elicoptere care lansează la apă balize echipate cu sonar, pentru detectarea submarinelor, care apoi pot fi atacate din aer cu torpile.

IAR produce însă şi elicoptere medicale, dar şi aeronave de lux pentru clienţi precum preşedintele Coastei de Fildeş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO