ZF 24

Experimentul energetic german pare că scapă de sub control

Experimentul energetic german pare că scapă de sub control

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2013, 21:44 32940

Fuga de combustibilul nuclear şi fosil este cea mai complexă reformă a Germaniei de după reunificarea ţării şi cel mai ambiţios plan de apropiere de energia regenerabilă din lume, dar aceasta vine cu un preţ. Germanii plătesc cele mai mari costuri cu ener­gia din UE, iar industria avertizează asupra creşterii pericolului de pierdere a competitivităţii. Chiar şi emisiile de CO2 au crescut.

Un exemplu al ambiţiosului experiment energetic al Germaniei – Energiewende - este satul bavarez Wildpolsried, scrie Financial Times. Aici, casele şi clădirile publice, eficientizate din punctul de vedere al consumului de energie, au în curţi sau sunt acoperite cu panouri solare fotovoltaice, iar multe se încălzesc cu energia centralelor pe biomasă. Turbinele eoliene, finanţate de săteni, se înalţă din loc în loc pe dealurile din apropiere. Astfel de proiecte acoperă în proporţie de 500% necesarul de energie al satului Wildpolsried. Mulţumită legii pentru încurajarea energiei regenerabile, care prioriti­zează energia eoliană şi solară în faţa celei din cărbune şi gaze naturale, surplusul de electricitate din Wild­pols­ried, în valoare de aproximativ 5 mi­lioane de euro pe an, este livrat prin reţeaua naţională. În parte datorită „febrei“ ecologice a locuitorilor comunităţilor precum Wildpolsried, energia regenerabilă s-a dezvoltat mai mult decât s-a anticipat.

„Cred că oamenii au fost surprinşi că reforma Energiewende se desfă­şoară atât de rapid“, a explicat viceprimarul Gunter Mogele.

Însă ritmul alert măreşte sub­venţiile, ceea ce se reflectă în notele de plată ale populaţiei care nu este independentă energetic, iar viteza o depăşeşte pe cea cu care se constru­ieşte sau se modernizează infra­structura de transport şi stocare care ar trebui să sprijine dezvoltarea.

Ministerul Mediului a estimat costurile totale ale proiectului la 1.000 de miliarde de euro. Claudia Kemfert, expert pe energie la Institutul German pentru Studii Economice, spune că „germanii erau înainte furioşi pe penele de curent şi pe pericolele pe care le presupune energia nucleară. Acum germanii sunt îngrijoraţi de Energiewende. Procesul este gestionat greşit, iar politicile guvernului trebuie urgent îmbunătăţite“.

Ulrich Grillo, preşedintele Federaţiilor Industriilor Germane, consideră că noua arhitectură a aprovizionării cu energie „a fost implementată fără un arhitect, un plan de construcţie şi chiar fără un management al perimetrului“.

 

Costuri din ce în ce mai mari

Costurile asociate cu taxa pentru încurajarea energiei regenerabile vor creşte anul acesta de la 14,1 miliarde de euro la 20,4 miliarde de euro, potrivit BDEW, o asociaţie a in­dustriilor energiei şi apei.

Dezvoltarea rapidă a energiei eoliene şi solare face ca ţinerea în funcţiune a centralelor electrice pe gaze naturale să fie neprofitabilă. Companiile de utilităţi iau în considerare închiderea acestor unităţi, de cele mai multe ori ultramoderne şi eficiente la raportul consum/pro­ducţie. Gazele erau cândva con­siderate combustibilul de tranziţie în Energiewende.

Bernhard Guenther, directorul financiar al RWE, a descris situaţia unităţilor convenţionale de generare ca fiind „cea mai mare criză de decenii încoace“. Deşi scopul reformei este de a reduce emisiile de dioxid de carbon, aceste noxe au crescut anul trecut deoarece funcţionarea centralelor pe cărbune a devenit mai ieftină decât cea a celor care ard gaze naturale.

O altă problemă este că o mare parte din capacitatea alternativă de generare va fi construită în nord şi de aceea va trebui construite noi linii de înaltă tensiune pentru transportarea energiei în sudul industrial. Însă construcţia acestei reţele este îngreunată de faptul că germanii nu vor să aibă în apropierea locuinţelor stâlpi şi cablurile electrice, surse de poluare vizuală şi electromagnetică.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO