ZF 24

Exclusiv online: Cati dintre cei care cumpara fonduri monetare stiu ca nu sunt garantate ca depozitele bancare

09.04.2010, 00:00 34

Fondurile monetare, administrate de banci, au atras circa 58.000de investitori in 2009, performanta singulara in istoria fondurilormutuale din ultimul deceniu . Cati dintre acestia stiu insa cainvestitiile lor in fondurile monetare nu sunt garantate?

Cinci fonduri monetare, administrate si vandute de catre banci,au atras anul trecut 1,3 mld.lei de la un total de 58.000 deinvestitori. Cele mai mari sume si numar de investitori au fostatrase de fondurile monetare administrate de Erste Asset Managementsi Raiffeisen Asset Management.

Chiar daca fondurile monetare investesc preponderent in depozitebancare, sumele plasate in fonduri nu sunt garantate, spredeosebire de sumele plasate depozitele bancare care sunt garantatein limita unui plafon de 50.000 euro.

"Credem ca persaonele care au cumparat fonduri monetare stiu caacest tip de produse nu sunt garantate. Mai mult, am depasitmomentul in care clientul nu face deosebire dintre un fond si undepozit. Asa cum o persoana consulta eticheta unui produs pentru avede data de expirare, asa si investitorul se intereseaza decaracterisiticile fondului", a spus Dragos Neacsu, presedintelesocietatii de administrare Erste Asset Management.

Cele doua reguli de aur pe care o persoana trebuie sa le stie inmomentul in care se decide sa devina investitor intr-un fond mutualsunt ca investitiile in fondurile mutuale nu sunt garantate deniciun entitate si ca randamentele trecute nu garanteazaperformantele viitoare.

In schimb, compensatii pot primi investitorii care si-au plasatbanii direct pe Bursa, Fondul de Compensare a Investitorilorasigurand un plafon de compensare de 11.000 de euro pentru fiecareinvestitor daca brokerul, la care investitorul si-a deschis contulde tranzactionare pe Bursa, a intrat in faliment.

Peste 175.000 de persoane sunt in prezent investitori in fondurilemutuale de pe piata locala, investitiile acestora ridicandu-se lapeste 3,8 mld.lei. Media sumei plasate de un investitor in fondurimutuale se ridica la circa 5.300 de euro, la finele luniifebruarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO