ZF 24

Europa prinde curaj şi testează un nou rol, de lider mondial în eforturile de stăvilire a ascensiunii Chinei

Europa prinde curaj şi testează un nou rol, de lider...

Autor: Catalina Apostoiu

17.06.2020, 22:53 3886

Într-o rară dovadă de asertivitate geopolitică, Uniunea Europeană lansează o serie de măsuri menite să redefinească relaţia sa cu China, încercând în acelaşi timp să restrângă ambiţiile Beijingului pe continent, scrie Bloomberg.

Comisia Europeană urmează să prezinte un set de pro­puneri de întărire a poziţiei industriilor locale în faţa asal­tului companiilor care primesc susţinere din partea guvernelor stră­ine. Planul ar putea interzice acestor firme din afara blocului să realizeze achiziţii sau le-ar putea forţa să renunţe la active şi ar putea permite comisiei să impună amenzi.

Europa, prinsă între o Chină din ce în ce mai agresivă şi o Americă în retragere de pe scena mondială, încearcă să se transforme dintr-un relativ spectator într-un actor cu un loc definit în ordinea mondială.

Ultimele măsuri vin la scurt timp după ce UE a lansat un mod mod de a recurge la tarife pentru restrângerea iniţiativei Belt and Road a Chinei şi chiar înaintea intrării în vigoare a unei noi legislaţii privind analizarea investiţiile străine directe pe motive de securitate naţională.

Piaţa internă a UE „poate fi deschisă anumitor abuzuri în care companii de stat pot subvenţiona firmei pentru a concura cu companii europene într-un mod inechitabil“, declara recent Phil Hogan, comisarul european pe comerţ.

Blocul este sub presiune pentru asigurarea unei protecţii sporite a industriilor sale locale şi repatrierii lanţurilor de aprovizionare după ce pandemia a provocat cea mai profundă recesiune din aproape un secol.

Un plan de salvare post-pandemie prezentat de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron luna trecută vizează fortificarea Europei intern, dar conţine şi măsuri pentru întărirea acesteia în faţa ameninţărilor externe.

Guvernele sunt alarmate în faţa posibilităţii preluării companiilor europene de firme cu linii de credit nelimitate sau ca acestea să fie scoase din afaceri pentru că rivalele îşi permit să vândă sub cost.

Comisia Europeană sugerează lansarea de acţiuni împotriva firmelor deja active în Europa care recurg la subvenţii pentru o concurenţă neloială cu rivalele locale. Autorităţile ar putea lansa anchete în cazuri implică peste 200.000 de euro sub formă de finanţare de stat străină pe trei ani. Companiile ar putea fi obligate să facă plăţi „reparatorii“ către state europene, să returneze subvenţiile către statul local sau să vândă divizii sau active.

Într-o acţiune separată, UE a anunţat o decizie fără precedent în domeniul tarifelor ce va permite blocului să ia în vizor subvenţii cu efect de distorsionare a pieţei acordate de o ţară exportatorilor localizaţi în alt stat.

Între timp, China a pus capăt recent unei dispute la OMC prin care aceasta încerca să forţeze UE să-i recunoască statutul de economie de piaţă în anchetele de ordin comercial. Astfel, UE beneficiază de o siguranţă juridică sporită pentru combaterea exporturilor ieftine chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO