ZF 24

Europa continuă lupta împotriva inflaţiei: Analiştii susţin că BCE va efectua o ultimă majorare a ratelor dobânzilor în luna septembrie

Europa continuă lupta împotriva inflaţiei: Analiştii...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.08.2023, 14:09 176

Nemişcaţi de semnele recente care indică o presiune a inflaţiei în scădere, economiştii continuă să prezică faptul că Banca Centrală Europeană va efectua o ultimă majorare a ratelor dobânzilor luna viitoare, raportează Bloomberg.

Rata depozitelor va fi ridicată la 4% în septembrie, de la 3,75% în prezent, potrivit unui sondaj Bloomberg. În acelaşi timp, respondenţii estimează că oficialii vor începe să reducă costurile de împrumut în martie, cu o lună mai devreme decât credeau anterior.

Rezultatele vin în contextul în care marile bănci centrale se gândesc la finalul campaniilor de creştere a ratelor, care durează deja de mai bine de un an. Preşedintele Christine Lagarde a declarat că la reuniunea BCE din 13-14 septembrie se va opta între a zecea creştere consecutivă şi o pauză.

De la ultima reuniune a oficialilor, cercetările BCE au sugerat că inflaţia subiacentă - un indicator pe care economiştii îl urmăresc cu atenţie - a atins probabil nivelul maxim. Mai mult, un sondaj separat realizat în rândul consumatorilor a arătat că aşteptările privind creşterea preţurilor în zona euro, formată din 20 de ţări, au continuat să scadă, deşi inflaţia a rămas peste obiectivul de 2%.

Cu toate acestea, analiştii care au participat la sondajul Bloomberg şi-au majorat proiecţiile privind inflaţia din 2023 şi 2024. 

Pieţele monetare cotează în prezent o şansă de 70% pentru o majorare de 25 de puncte de bază a BCE luna viitoare.

În afară de inflaţie, avertismentele privind slăbiciunea economică sunt din ce în ce mai puternice. Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, a îndemnat luna aceasta la prudenţă „în ceea ce priveşte calibrarea politicii monetare a BCE, dacă aceasta doreşte să atingă ţinta de inflaţie fără a afecta activitatea economică".

În timp ce zona euro a evitat până acum o recesiune, cel mai mare membru al acesteia - Germania - a suferit o recesiune în timpul iernii şi a stagnat în al doilea trimestru. Economiştii se aşteaptă la un alt trimestru de creştere zero şi văd în continuare o scădere a producţiei germane cu 0,3% în acest an, perspectivele pentru 2024 schimbându-se, de asemenea, de la 1% la 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO