ZF 24

Enigma celei mai puternice explozii din lume. De o mie de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima

Enigma celei mai puternice explozii din lume. De o mie de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima

Autor: Octavian Calei

03.07.2012, 17:31 14340

Acum 104 ani în urmă a avut loc în Siberia o explozie de o mie de ori mai puternică decât cea a bombei atomice lansată de americani asupra Hiroshimei şi nici astăzi nu se cunosc cauzele acestui eveniment, scrie Business Insider.

Misterioasa explozie a avut loc în Tunguska, o zonă forestieră izolată din mijlocul Siberiei. Explozia a avut o putere de 15 megatone TNT, de cel puţin o mie de ori mai mare decât bomba atomică lansată asupra Hiroshimei în Japonia. Evenimentul a fost atât de puternic încât a fost resimţit şi auzit la mii de kilometri distanţă.

Abia după 20 de ani cercetătorii ruşi au mers la faţa locului să facă investigaţii. Dacă ar fi fost un meteorit, atunci ar fi rămas în urmă un crater şi fragmente de meteorit. Ciudat este faptul că în epicentrul exploziei s-a găsit o dumbravă de copaci neatinşi. În jurul acestora se găseau aproape 2000 km pătraţi de arbori doborâţi.

Explozia poartă marca unei bombe atomice însă pe vremea aceea încă nu se descoperiseră armele nucleare, abia după 1930, la mai mult de două decenii distanţă.

Unii savanţi sunt de părere că o bucată cât un teren de fotbal de gheaţă al unei comete a intrat în atmosferă şi când s-a lovit de presiunea atmosferică a planetei, a explodat deasupra pădurii cu pricina. Fiind de gheaţă, meteoritul nu a lăsat nici o dovadă extraterestră în urmă.

Alţi cercetători cred că ar fi fost cauzată de ceva mult mai mic, precum o navă spaţială extraterestră care s-a prăbuşit pe pământ.

"Ştiinţa omite un punct de vedere crucial pentru acea perioadă. Atunci erau mulţi astronomi şi telescoape. Erau preocupaţi să găsească noi planete, precum Pluto. Calculau traiectoria cometelor. Dacă erau toţi aşa de avansaţi, cum au reuşit oare aceşti inteligenţi astronomi să rateze ceva atât de mare ce se îndrepta spre pământ?", a afirmat Art Cashin .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO