ZF 24

Energia eoliana va creste pretul la consumator, din cauza costurilor mai ridicate de productie

15.02.2008, 14:50 29

Energia produsa in centrale eoliene, mai scumpa fata de cea produsa in alte instalatii, duce la cresterea pretului electricitatii la consumator, iar "efervescenta" investitiilor in turbine eoliene exista doar in presa, nu si in realitate; aceasta este concluzia la care s-a ajuna la un seminar pe tema valorificarii resurselor regenerabile de energie.

"Utilizarea energiei regenerabile duce la cresterea pretului la consumator, pentru ca are costuri mai mari. Ar trebui recunoscut de toate autoritatile", a afirmat Anton Vladescu, director in Transelectrica, citat de Mediafax.

Institulul Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Resurselor de Energie (IRE) a organizat, vineri, un seminar pe tema valorificarii resurselor regenerabile de energie.

Ovidiu Pop, directorul general al Verbund Romania, subsidiara a companiei austriece Verbund, a afirmat ca proiectele concrete de constructie a turbinelor eoliene sunt putine, desi intentiile exprimate sunt numeroase.

"Aceasta efervescenta este doar in presa, pe hartie, in practica nu se vede", a spus Pop.

Energia eoliana este mai scumpa fata de electricitatea produsa in alte tipuri de instalatii, astfel ca sunt necesare de mecanisme de sprijin financiar pentru a putea fi introdusa in piata.

"In Romania cea mai mare presiune se pune pe eoliene, in sensul cererii, dar acest tip de energie are o doza mare de imprevizibilitate, iar capacitatea instalata are o durata redusa de utilizare", a spus Vladescu.

El a adaugat ca in unele state europene rata anuala de utilizare a centralelor eoliene este de 20%. Comparativ, randamentul unei termocentrale, care polueaza insa, poate ajunge la 50%.

In Romania sunt instalate turbine eoliene cu puteri instalate care totalizeaza 7 MW, desi potentialul de devoltare a surselor regenerabile de energie este mai mare decat media statelor europene. Comparativ, Germania, liderul mondial in acest sector, are 23.000 MW, Anglia are 2.000 MW iar Austria detine 1.000 MW.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO