ZF 24

Elisabeta Moraru, Vice-Preşedintele AmCham România: Iniţiativa Celor Trei Mări este un motor de creştere pentru ţările din regiune, cu atât mai relevantă pentru România cu cât vizează infrastructura digitală şi energia, sectoare cu un potenţial masiv, dar şi infrastructura, unde avem încă decalaje semnificative de recuperat

Elisabeta Moraru, Vice-Preşedintele AmCham România:...

Autor: Roxana Rosu

06.09.2023, 14:51 524

“Iniţiativa Celor Trei Mări (3SI) este un motor de creştere pentru ţările din regiune şi este cu atât mai relevantă pentru România cu cât vizează infrastructura digitală şi energia, sectoare cu un potenţial masiv de a întări profilul ţării noastre la nivel regional, dar şi infrastructura de transport, unde avem încă decalaje semnificative de recuperat, a declarat Elisabeta Moraru, Vice-Preşedintele AmCham România, cu ocazia ediţiei a doua a Forumului Economic SUA – România.

Forumul SUA-România a fost organizat în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la Bucureşti, între 6 -7 septembrie, şi este susţinut de Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de partener strategic şi de Institutul Aspen România. 

”AmCham România, alături de organizaţiile AmCham din ţările 3SI, susţine fără echivoc Iniţiativa celor Trei Mări, iar apelul nostru este ca spiritul colaborativ care stă la baza acestei platforme să inspire şi un parteneriat onest şi constructiv între sectorul public şi mediul privat. Alinierea decidenţilor, a administraţiilor şi a sectorului privat în jurul unor obiective comune este necesară pentru creşterea vitezei de adoptare a inovaţiei ca vector de prosperitate şi dezvoltare economică sustenabilă, iar de aceea AmCham va continua să faciliteze acest dialog şi transfer de bune practici”.

La evenimentul 3SI participă reprezentanţi ai administraţiei centrale din SUA şi România, membri ai comunităţii AmCham România şi lideri de afaceri cu prezenţă importantă în regiunea Celor Trei Mări, discuţiilor vizând şi consolidarea relaţiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovaţiei la scară largă. 

“Ediţia de faţă confirmă că Forumul Economic SUA – România lansat de AmCham anul trecut devine ceea ce am văzut ca fiind necesar, şi anume o platformă de dialog de referinţă pentru agenda economică bilaterală. Angajamentul asumat de ambele administraţii pentru intensificarea relaţiilor economice este reflectat deja în evoluţia pozitivă a investiţiilor în ultimul an, şi avem încredere că vor urma proiecte concrete care să transforme potenţialul în prosperitate economică.  În plus, în perioada imediat următoare, România are în faţă cel puţin două obiective  - intrarea în programul Visa Waiver pentru SUA şi aderarea la OCDE, care  îndeplinite la timp, vor aduce beneficii semnificative pentru agenda economică. Anul acesta, în contextul Summit-ului Iniţiativei Celor Trei Mări, adăugăm nivelului de cooperare bilaterală şi dimensiunea regională, pentru care considerăm inovaţia ca un pilon central, indiferent de domeniu. Sectorul privat investeşte constant în inovaţie, a demonstrat valoarea pe care aceasta o aduce economiilor, iar apelul nostru comun către decidenţi este că stimularea şi adoptarea inovaţiei, prin reglementare şi finanţare corespunzătoare, reprezintă calea de urmat spre prosperitatea pe care o dorim pentru economiile şi societăţile noastre”, a declarat Preşedintele AmCham România, Cristian Sporiş.

La Forumul organizat de AmCham România a participat şi Preşedintele EXIM Bank SUA, Reta Jo Lewis, invitatul special el ediţiei. Departamentul de Stat al SUA a fost reprezentat de Geoffrey Pyatt, Adjunctul Secretarului de Stat pentru Resurse în Energie, iar Departamentul de Comerţ al SUA, de către John Simmons, Ofiţerul Regional pentru Europa şi Ministru Consilier pentru Relaţii Comerciale din cadru Misiunii SUA la Uniunea Europeană.

Din partea Guvernului României au fost prezenţi Ministrul Economiei, Antreprenorialului şi Turismului, Radu Ştefan Oprea şi Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO