ZF 24

Elinor Ostrom, castigatoarea premiului Nobel: cooperarea aduce valoare mai mare decat lacomia

Elinor Ostrom, castigatoarea premiului Nobel: cooperarea aduce valoare mai mare decat lacomia
12.10.2009, 15:55 43

Elinor Ostrom s-a preocupat in primul rand de eficientacooperarii intre indivizi pentru a atinge un scop. Spre exemplu,Ostrom afirma ca oamenii au stiut sa exploateze dar si sa intretinapentru exploatare bunurile comune, astfel incat specia umana aevoluat. "Cuvantul <<commons>>( portie, ratie - engl.)denota la origine pasunile tratate ca o resursa comuna, pe careciobanii sunt liberi sa-si pasca turmele. Tentatia de a avea catmai multe animale este o strategie rationala pentru un crescatorindividual. Dar daca toti au aceeasi tentatie, iarba nu va maicreste si valoarea pasunii va disparea pentru toti", scrie Ostromin "Governing The Commons: the Evolution of Institution forCollective Action", 1990, conform www.cooperationcommons.com.

De asemenea, Ostorm afirma ca "dilema prizonierului" este o falsadilema si ca nu este luata in calcul posibilitatea de "a iesi dinprizonierat", adica de a depasi constrangerile impuse, si de a gasicea mai buna solutie pentru satisfacerea intereselor individualeprin cooperare.

"Dilema prizonierului" descrie situatia in care doi complici la oinfractiune sunt inchisi separat. Daca fiecare spune adevarul,amandoi vor fi condamnati, daca unul spune adevarul si celalaltneaga fapta, va fi condamnat de fiecare data celalalt participant,dar la o pedeapsa mai mare decat daca ar marturisi amandoi. Insfarsit, daca ambii tac din gura, vor fi condamnati, dar la opedeapsa mai usoara decat in primele situatii. Concluzia ar fi carational este ca fiecare prizonier sa minta, si vor capata astfelpedeapsa cea mai mica. Acesta ar fi optimul "pe grup". Insa pentruuin optim individual, deciza corecta ar fi sa marturiseasca sicelalalt sa nege. De aici dilema prizonierului: daca marturiseste,are 50% sanse sa scape, in functie de ce va spune partenerul sau,dar daca minte sigur va fi inchis, pentru o pedeapsa mai mare saumai mica, in functie de ce face partenerul. Dilema aceasta a fostindelung studiata de logicieni, economissti si sociologi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO