ZF 24

eJobs: Bonusurile de performanţă, zilele libere suplimentare, asigurările de viaţă sau grădiniţa pentru copii sunt beneficiile extrasalariale pe care le cer cel mai frecvent managerii şi specialiştii

eJobs: Bonusurile de performanţă, zilele libere...

Autor: Roxana Rosu

09.08.2023, 13:03 241

Marea majoritate a angajaţilor (70%) primesc beneficii extrasalariale, cel mai adesea fiind vorba de tichete de masă, asigurări medicale şi bonusuri de performanţă, în timp ce, atunci când negociază pachetele salariale, managerii cer şi alte beneficii, precum zile libere suplimentare, asigurare de viaţă sau grădiniţă pentru copii, potrivit eJobs.

”Ca tendinţă generală, pentru manageri, în special pentru cei din zona de top management, beneficiile extrasalariale nu cântăresc atât de greu în decizia de a accepta sau refuza o ofertă de job, însă nici nu sunt complet trecute cu vederea, aşa cum s-ar putea crede. Salariul şi oportunităţile de dezvoltare viitoare, o eventuală deschidere către pieţe internaţionale sunt mult mai importante pentru aceştia. Totuşi, sunt atenţi şi la componenţa pachetului de beneficii şi nu rămân indiferenţi atunci când angajatorul bifează cât mai multe dintre aşteptările pe care le au”, spune Georgiana Uzun, Talent Development Manager în cadrul Skilld România, serviciu de recrutare rapidă prin inteligenţă artificială din ţară, dezvoltat de eJobs România.

Alte beneficii importante pentru specialişti sau pentru candidaţii care vizează poziţii de management sunt maşina de serviciu, bonusul de relocare, accesul la training-uri şi certificări internaţionale sau posibilitatea de a lucra de oriunde.

„În companiile mari, multinaţionale, pachetele de beneficii sunt uniformizate la nivelul întregii echipe, astfel încât şi angajaţii de la baza ierarhiei, şi cei de la vârf primesc aceleaşi lucruri. Sunt însă situaţii în care pentru anumite poziţii cheie se găseşte atât de greu persoana potrivită încât angajatorii sunt dispuşi să facă anumite derogări pentru a o convinge să accepte oferta. Acestea sunt mai degrabă excepţii de la regulă”.

De la începutul anului şi până acum, aproape 235.000 de joburi au fost postate pe eJobs.ro, iar dintre acestea, peste 50.000 au vizat candidaţi din segmentul senior level (cel puţin 5 ani de experienţă) şi management.

Industriile în care s-au făcut cele mai multe recrutări pe aceste nivele de carieră sunt retail, industria alimentară, turism, producţie, construcţii, financiar – bancar, servicii şi auto.

„Anul a început cu o cerere crescută pentru specialiştii din IT, programare, inginerie şi retail. De asemenea, vedem tot mai multe poziţii deschise pentru candidaţii seniori buni cunoscători de limbi străine (altele decât engleza). Există toate motivele să credem că aceste categorii vor continua să fie căutate şi că angajatorii vor investi atât în canalele tradiţionale, cât şi în cele netradiţionale de recrutare pentru a acoperi poziţiile respective. Iar asta se întâmplă tocmai pentru că există un deficit considerabil de candidaţi care, mai mult, primesc şi oferte destul de greu de refuzat de la angajatorii din afara ţării, astfel încât competiţia pentru a-i atrage devine de două ori mai dificilă”, adaugă Georgiana Uzun.

În ceea ce priveşte aplicările, din cele 6,33 de milioane de aplicări înregistrate anul acesta, aproximativ 1,9 milioane au venit din partea specialiştilor şi managerilor. Cel mai mult au aplicat pentru joburile din retail, construcţii, servicii, producţie, industria alimentară, financiar – bancar, transport / logistică şi IT / telecom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO