ZF 24

EFG Eurobank: Franarea brusca a creditului antreneaza o corectie a preturilor in real estate

30.12.2008, 13:43 15

Franarea brusca a creditarii conduce la o corectie a preturilor pe piata imobiliara, afirma analistii grupului elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. De asemenea, apreciaza ca economia Romaniei se afla intr-o pozitie foarte vulnerabila din cauza deficitelor "gemene": un deficit de cont curent mare dublat de un deficit bugetar in crestere. In acest context, o eventuala relaxare a politicii monetare ar antrena o depreciere si mai mare a leului care ar accentua riscul de credit.

Conform analistilor bancii, sectorul bancar se va confrunta cu dificultati semnificative, fiind de asteptat o deteriorare a calitatii activelor si reducerea finantarilor de la bancile-mama. De asemenea, acestia afirma ca sistemul bancar romanesc se confrunta cu unul dintre cele mai ridicate riscuri de lichiditate din regiune, mai ales de cea in valuta, creditele neperformante constituind de asemenea un risc potential semnificativ pentru stabilitatea financiara din Romania.

Eurobank crediteaza Romania cu o crestere economica de 2,7% anul viitor, fata de 8,5% estimat pentru 2008. Deficitul extern ar urma sa se ajusteze cu un punct, de la 13,5% la 12,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO