ZF 24

Economia Turciei la final de an: Trecerea Ankarei la măsurile de contabilitate pe timp de hiperinflaţie ar putea exclude instituţiile financiare din ţară

Economia Turciei la final de an: Trecerea Ankarei la...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.11.2023, 13:16 294
Turcia ar putea exclude instituţiile financiare de la trecerea planificată la măsurile de contabilitate pe timp de hiperinflaţie, a declarat ministrul Trezoreriei şi Finanţelor, Mehmet Simsek, o decizie care ar putea sprijini veniturile fiscale ale statului, potrivit Bloomberg.
 
„Vom trece la contabilitatea pe inflaţie. Poate că astfel vom scuti entităţile financiare de o serie de presiuni distructive", a declarat marţi Simsek în faţa unei comisii parlamentare de buget şi planificare la Ankara.
 
El nu a oferit mai multe detalii privind domeniul de aplicare al scutirii în cauză, dar măsura ar putea viza băncile, agenţiile de brokeraj şi companiile de factoring, păstrând o sursă valoroasă de venituri fiscale pentru guvern. 
 
Venitul net total al creditorilor a crescut cu 54% în primele nouă luni din 2023, la 440 de miliarde de lire (15,5 miliarde de dolari) faţă de anul trecut, potrivit datelor autorităţii de reglementare. La începutul acestui an, guvernul a majorat impozitul pe profit pentru bănci, asigurători, instituţii de pe piaţa de capital, inclusiv brokeri, la 30% de la 25%.
 
Măsurile de contabilitate pe timp de hiperinflaţie presupun ajustarea situaţiilor financiare ale companiilor pentru a reflecta impactul modificărilor extreme ale preţurilor asupra puterii de cumpărare şi profitabilităţii. 
 
Întreprinderile turceşti au solicitat implementarea acestei stări de operare, multe firme străine care funcţionează în ţară făcând deja trecerea pentru unităţile lor locale.
 
De exemplu, creditorul turc Garanti BBVA a raportat un venit net de 23,4 miliarde de lire (826 de milioane de dolari) în trimestrul al treilea, dar compania-mamă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA a contabilizat o pierdere de 158 de milioane de euro după ajustarea pentru hiperinflaţie şi taxe mai mari.
 
Standardele contabile turceşti necesită o inflaţie cumulată pe trei ani de aproximativ 100% pentru ca sistemul să poată fi utilizat. Acest nivel a fost deja depăşit, dar o lege adoptată anul trecut a amânat punerea în aplicare până în anul 2023, când se vor înregistra profiturile anului complet. 
 
Inflaţia anuală în Turcia a fost de 61,5% în septembrie, în scădere de la un vârf de 85,5% în octombrie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO