ZF 24

Economia Rusiei se confruntă cu o cerere puternică de bani lichizi în urma războiului: Mobilizarea anunţată de Putin a dus la ieşiri de numerar din bănci cumulate la 2.200 de miliarde de ruble

Economia Rusiei se confruntă cu o cerere puternică de...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.06.2023, 14:50 300

Mercenarii ruşi din grupul Wagner ucişi în Ucraina contribuie, fără să vrea, la creşterea bunăstării financiare de acasă, un efect secundar neobişnuit al războiului din Ucraina, raportează Bloomberg.

Banii plătiţi drept compensaţie pentru moartea lor - care se ridică la 5 milioane de ruble (60.000 de dolari) de persoană, pe lângă salariile neîncasate - vin de obicei în genţi, potrivit mai multor femei care au fost nevoite să se deplaseze la puncte de colectare din întreaga ţară şi care au cerut să li se folosească doar prenumele pentru a vorbi deschis.

Multora li s-a spus să evite să depună banii la bancă. Oksana din Chelyabinsk, în regiunea Urali, al cărei soţ a murit luptând pentru grupul paramilitar Wagner din Bakhmut, nu a avut nevoie de instrucţiuni, spunând că nu vrea să aibă „probleme" cu sistemul fiscal şi că nu avea niciun document care să ateste provenienţa banilor.

„Wagner a plătit tot ceea ce era de plătit", a spus ea. „Am cumpărat deja un apartament".

Finanţarea soldaţilor angajaţi de Wagner, care, potrivit estimărilor SUA, are în prezent 50.000 de oameni care luptă în Ucraina, a sporit volumul de bani lichizi în economia rusă. Volumul de ruble este un exemplu grăitor al distorsiunilor cauzate de războiul care se află acum în cea de-a 16-a lună.

Cantitatea de monedă în circulaţie a crescut într-un ritm record din septembrie, când preşedintele Vladimir Putin a anunţat prima mobilizare a Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a dus la ieşiri de numerar în exces cumulate de 2.200 de miliarde de ruble din bănci, potrivit Bloomberg Economics.

Având în vedere restricţiile impuse asupra tranzacţiilor bancare, utilizarea banilor de hârtie devine o metodă tot mai răspândită pentru a deconta comerţul extern, extinzându-se totodată şi în părţile ocupate ale Ucrainei, unde Rusia îşi impune propria monedă, întrucât alte opţiuni de plată rămân limitate.

„O expansiune a utilizării numerarului poate indica o varietate de schimbări în economia Rusiei - niciuna dintre ele bună. Creşterea cererii de numerar indică o încredere mai scăzută în băncile locale, o anxietate mai mare cu privire la un viitor incert în rândul gospodăriilor, care preferă să deţină numerar în ciuda inflaţiei, precum şi o pondere tot mai mare a economiei subterane şi o deteriorare a respectării obligaţiilor fiscale."

Putin a promis cheltuieli nelimitate pentru efortul de război, în timp ce guvernul a clasificat o cotă fără precedent a cheltuielilor de stat. Responsabilitatea pentru supravegherea sistemului de circulaţie a numerarului îi revine viceguvernatorului băncii centrale, Serghei Belov, un ofiţer militar care este, de asemenea, responsabil de instituţiile speciale care canalizează fondurile de la bugetul de stat către trupele de pe front.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO