ZF 24

Economia germană, sub asediu. Cea mai mare economie a Europei suferă: Inflaţia din Germania atige nivelul de 10% pentru prima dată în istoria Uniunii Europene

Economia germană, sub asediu. Cea mai mare economie a...

Autor: Andrei Şerbănescu

30.09.2022, 11:53 1002

Inflaţia germană a atins pragul de 10% pentru prima dată de la introducerea monedei euro în urmă cu mai bine de 20 de ani, crescând mai mult decât se anticipa, după ce măsurile temporare de ajutor guvernamental au încetat şi criza energetică din Europa s-a agravat, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 10,9% faţă de acum un an în septembrie, depăşind avansul de 8,8% din august, a anunţat joi Biroul Federal de Statistică. Rezultatele au depăşit cu mult nivelul de 10,2% estimat de economişti într-un sondaj Bloomberg.

Oficialii au prezis o creştere a inflaţiei, deoarece Germania a anulat reducerile de vară la transportul public şi la combustibil. Însă amploarea accelerării va tulbura Banca Centrală Europeană, care se chinuie să controleze creşterea preţurilor a căror ascensiune persistentă va doborî un alt record când datele vor fi publicate vineri.

Guvernul german a anunţat joi că va plafona preţurile la gaze, o mişcare care ar putea îmblânzi citirile inflaţiei în viitor. Administraţia cancelarului Olaf Scholz va împrumuta cel puţin 150 de miliarde de euro (146 de miliarde de dolari) pentru iniţiativă, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Nivelul inflaţiei din Germania creşte riscul unei depăşiri a estimării de 9,7% pentru zona -- în ciuda faptului că Spania a surprins joi prin raportarea unei încetiniri mai abrupte decât se aştepta în septembrie.

În orice caz, oficialii BCE pregătesc deja o nouă creştere puternică a ratelor dobânzilor după o creştere istorică de 75 de puncte de bază în această lună, care a oglindit înăsprirea Rezervei Federale.

Preşedintele Christine Lagarde a declarat că vor exista creşteri la următoarele întâlniri, vicepreşedintele Luis de Guindos afirmând joi că factorii de decizie trebuie să facă „tot ce este necesar” pentru a domoli inflaţia.

Eforturile BCE sunt complicate de o deteriorare rapidă a perspectivelor pentru zona euro, deoarece Rusia limitează şi mai mult aprovizionarea cu energie înainte de venirea iernii pentru a respinge sancţiunile occidentale.

Pe cale de consecinţă, o recesiune în Germania este aproape sigură. Cele mai importante institute de cercetare din cea mai mare economie a Europei şi-au redus previziunile în cursul zilei, anticipând o scădere cu 0,4% a producţiei pentru 2023.

Înainte de anunţul de astăzi privind limitarea preţului la benzină, guvernul a încercat să compenseze impactul asupra consumatorilor şi întreprinderilor cu o serie de pachete de ajutor în valoare totală de aproape 100 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO