ZF 24

După schimbările politice din Polonia, Bruxellesul a dat undă verde pentru eliberarea banilor

După schimbările politice din Polonia, Bruxellesul a...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.02.2024, 15:27 88

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va începe să deblocheze plăţi de până la 137 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Poloniei, care sunt în prezent îngheţate din cauza unor probleme legate de statul de drept, raportează Politico.

„Săptămâna viitoare, Colegiul [de comisari] va înainta două decizii privind fondurile europene care sunt în prezent blocate pentru Polonia", a anunţat vineri preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timpul unei conferinţe de presă la Varşovia.

„Aceste decizii vor elibera până la 137 de miliarde de euro pentru Polonia", a spus von der Leyen, subliniind că banii vor proveni din planul de redresare al UE, precum şi din fondurile de coeziune.

Anunţul vine pe fondul eforturilor guvernului polonez nou ales, care a încercat să repare relaţia cu Bruxelles-ul sub conducerea premierului proeuropean Donald Tusk, de a restabili statul de drept în ţară.

La o reuniune a miniştrilor afacerilor europene desfăşurată la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al justiţiei, Adam Bodnar, a dezvăluit un „plan de acţiune" menit să pună capăt unei dispute de lungă durată privind statul de drept între UE şi Varşovia, care a început în timpul guvernului naţionalist anterior Lege şi Justiţie (PiS).

Planul este menit să „restabilească ordinea constituţională în Polonia şi să rezolve criza statului de drept", a declarat Bodnar pentru POLITICO's Brussels Playbook.

Von der Leyen a declarat vineri că planul este „o declaraţie puternică" şi a salutat eforturile guvernului Tusk de a restabili independenţa sistemului judiciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO