ZF 24

Dolarul risca sa isi piarda statutul de moneda de schimb pentru tranzactiile cu petrol

Dolarul risca sa isi piarda statutul de moneda de schimb pentru tranzactiile cu petrol
06.10.2009, 11:54 61

China, Rusia, Japonia, Franţa si statele din zona GolfuluiPersic vor sa renunte la folosirea dolarului in tranzactiile cupetrol, folosind, in schimb, un cos de valute in care sunt incluseeuro, yenul japonez, yuanul chinezesc, aur si o moneda unica pentrutarile arabe, potrivit The Independent.

De moneda unica se vor folosi statele arabe membre aleConsiliului de Cooperare din Golf, printre care Arabia Saudita,Kuwait si Qatar.

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale dinRusia, China, Japonia si Brazilia s-au intalnit deja in secret, demai multe ori, pentru a pune la punct planul de renuntare la dolarin tranzactiile cu petrol, publicatia britanica sustinand cainformatiile au fost confirmate de surse bancare din Hong Kong sistatele arabe.

Aceste planuri, cunoscute de autoritatile SUA, ar putea fi oexplicatie pentru cresterea brusca a pretului aurului.

Tarile mentionate in articol au negat faptul ca ar fi implicateintr-un asemenea plan.

Astfel, oficiali din Arabia Saudita si Rusia intruniti laIstanbul in cadrul unui summit al Fondului Monetar International,au declarat ca nu exista asemenea discutii, informeaza Reuters.

Ministrul de Finante al Algeriei, Karim Djoudi a spus pentruagentia de presa ca: "Tarile producatoare de petrol trebuie sa isistabilizeze veniturile dar... nu vad sa fie nevoie ca tranzactiilecu petrol sa fie denominate in alta moneda".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO