ZF 24

Doi jurnalişti ruşi au umplut de Ziua Victoriei site-ul unei publicaţii pro-Kremlin cu articole împotriva lui Putin şi a războiului din Ucraina

Doi jurnalişti ruşi au umplut de Ziua Victoriei site-ul...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.05.2022, 12:17 309

Doi jurnalişti ruşi care lucrează pentru popularul site de ştiri pro-Kremlin Lenta.Ru au inundat, luni, pagina principală a publicaţiei cu zeci de titluri împotriva lui Vladimir Putin şi a războiului generat de Rusia în Ucraina, scrie Business Insider.

Site-ul Lenta.Ru a fost umplut pentru scurt timp de mesaje precum „Vladimir Putin a minţit despre planurile Rusiei în Ucraina” şi „Putin a dezlănţuit unul dintre cele mai sângeroase războaie ale secolului 21”, aşa cum se vede într-o versiune arhivată a paginii web.

Jurnaliştii Egor Polyakov şi Alexandra Miroshnikova au declarat pentru publicaţiile Mediazona şi The Insider că au postat între 40 şi 45 de articole despre războiul pe care presa de stat a încercat să-l reducă la tăcere în ţara lor.

Polyakov, un reporter de afaceri, a declarat pentru Insider că scurta lor preluare a site-ului nu a fost o „piratare de către hackeri”, ci o „decizie conştientă” a celor doi de a combate propaganda rusă. „Cred că toţi oponenţii războiului trebuie să se unească acum, indiferent de opiniile lor”, a declarat reporterul.

Polyakov a declarat că atât el, cât şi Miroshnikova nu mai lucrează la Lenta.Ru şi că nu se aflau în Rusia când au publicat articolele pe site-ul ziarului, potrivit The Insider.

Citând un corespondent Lenta.Ru fără nume, The Insider a raportat că panica a apărut în rândul personalului companiei după ce au descoperit seria de articole anti-război de pe site. Luni, redactorul şef al site-ului, Vladimir Todorov, a declarat agenţiei media de stat RIA Novosti că organizaţia sa nu poate comenta această problemă.

Deşi Lenta.Ru nu este proprietate de stat, site-ul ziarului înregistrează în jur de 190 de milioane de vizitatori pe lună, potrivit analizorului de trafic web SimilarWeb.

Polyakov a declarat pentru The Guardian: „Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noştri în această frumoasă Zi a Victoriei – pentru pace”.

„Oameni obişnuiţi mor, femei şi copii paşnici mor în Ucraina”, a declarat Polyakov. "Având în vedere retorica la care am asistat, acest lucru nu se va schimba curând. Nu am mai putut accepta situaţia actuală. Acesta a fost singurul lucru corect pe care îl puteam face."

Ziua Victoriei, care cade pe 9 mai, este sărbătoarea anuală prin care Rusia celebrează înfrângerea Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial. Anul acesta, Putin a folosit ocazia pentru a încadra din nou fără temei războiul din Ucraina drept un război împotriva nazismului.

În aceeaşi zi, hackerii au înlocuit programele televiziunii de stat ruse cu un mesaj anti-război pe care scria: „Pe mâinile tale este sângele a mii de ucraineni şi a sutelor de copii ucişi. Televiziunea şi autorităţile mint!”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO