ZF 24

Din paşii alergătorilor a ieşit electricitate anul acesta la Maratonul din Paris

Maratonul din Paris

Maratonul din Paris

Autor: Radu Bostan

09.04.2013, 17:54 647

Aproape 50.000 de persoane s-au înghesuit duminică pe bulevardul Champs-Élysées în Maratonul Parisului, o cursă de 42 de kilometri organizată anual din 1976. În premieră anul acesta, alergătorii nu doar au consumat energie, ci au şi produs-o, graţie unor plăci montate de-a lungul traseului care captează energia cinetică a paşilor.

Plăcile speciale au fost create de compania britanică Pavegen Systems din anvelope reciclate şi pot genera până la 8 W de energie per pas. Organizatorii au montat 178 de astfel de plăci pe o porţiune de 25 de metri din traseul de 42 de kilometri, potrivit OilPrice.com.

Laurence Kemball-Cook, CEO al Pavegen şi inventatorul tehnologiei, a descris plăcile ca un mod nou de a produce energie cu o amprentă a carbonului minimă, indiferent de vreme. "Imaginează-ţi că drumul pe jos până la serviciu ar putea alimenta luminile pentru drumul de întoarcere în aceeaşi seară", a spus Kemball-Cook.

Compania a anunţat că va dona 60.000 de euro unui ONG dacă alergătorii generează cel puţin 7 kWh de energie (consumul unui bec timp de cinci ore). Până în prezent, reprezentanţii Pavegen nu au precizat dacă această ţintă a fost atinsă.

Preţul unei plăci este şi el ţinut secret, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Pavegen a reuşit în ultimul an să reducă la jumătate costurile şi urmăreşte să îl diminueze până la 76 dolari per placă, echivalent cu preţul altor produse similare.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO