ZF 24

Deţinerea de 6,4% la Petrom a adus Fondului Proprietatea 1,4 mld. lei cu tot cu dividendele încasate din 2005 încoace

Deţinerea de 6,4% la Petrom a adus Fondului Proprietatea...

Autor: Liviu Popescu

17.10.2016, 00:06 163
Fondul Proprietatea a avut câştiguri totale de 1,37 mld. lei din deţinerea de 6,4% la OMV Petrom, cea mai mare companie lis­tată din România, din care 761 mil. lei din oferta de vânzare şi 611 mil. lei din dividendele încasate de Fond în perioada 2005-2015, potrivit calcu­lelor Fondului.

Fondul Proprietatea a vândut deţinerea de 6,4% la OMV Petrom (SNP) la preţul de 0,21 lei/acţiune, cu 14% sub preţul maxim de 0,244 lei, iar brokerii susţin că deşi piaţa se aştepta ca oferta să se deruleze sub preţul ma­xim, valoarea finală a surprins in­ves­titorii.

Statul privatizare Petrom în anul 2004 la un preţ de 0,239 lei pe acţiune, dar Fondul susţine că această comparaţie nu este relavantă.

„Comparaţia pe baza preţului de vânzare/acţiune nu este cea mai potrivită din cauza diferenţei dintre numărul total de acţiuni emise de companie în acest moment (56,6 mi­liarde de acţiuni) comparativ cu numărul de acţiuni din momentul privatizării (38,2 miliarde de acţiuni)“, au transmis reprezentanţii Fondului Proprietatea.

Vineri, după anunţarea preţului, acţiunile SNP au crescut cu 1,77% până la nivelul de 0,23 lei/acţiune, pe fondul unor volume importante, deşi brokerii susţin că era de aşteptat ca preţul să conveargă spre cel din ofertă. „Cel mai probabil preţul a fost susţinut de investitorii instituţionali care au cumpărat din piaţă, considerând că preţul este în continuare unul atractiv, chiar dacă acţiunile din ofertă s-au alocat la un nivel mai mic“, spune Ronnie Khreis, broker la Intercapital.

La nivel săptămânal, acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 2,75%, ceea ce a tras în jos indicii BET şi BET-NG, care au înregistrat scăderi de 0,66% şi respectiv 0,94%.

„Probabil marea majoritate a investitorilor se aşteptau ca preţul (de 0,21 lei/acţiune – n.red.) să fie mai mare. În lipsa unui proces transparent de stabilire a preţului nu vom şti la ce preţ au subscris investitorii institu­ţionali şi ce algoritm de calcul a folosit Fondul Proprietatea şi intermediarii ofertei pentru a stabili acest preţ“, consideră Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction.

Oferta Fondului Proprietatea este împărţită în trei tranşe: 10% din valorile mobiliare oferite, adică

364 mi­lioane de acţiuni, vor fi oferite către investitorii mici de retail, 10% vor merge către investitorii mari de retail, iar restul de 80%, adică 2,9 miliarde de acţiuni, vor merge către investitorii instituţionali.

Astfel, pe segmentul investitorilor mici de retail, oferta este supra­subscrisă în proporţie de 61%. Pe seg­mentul celor mari, oferta era subscrisă în proporţie de 11%.

„Preferinţa la alocare pentru investitorii instituţionali îşi poate avea explicaţia în preţul mai mare obţinut, însă pare o deturnare de la scopul iniţial asumat“, spune Brendea. Oferta Fondului Proprietatea de vânzare la Petrom a durat şase zile. „Din păcate o durată scurtă pentru ca informaţiile despre ofertă să fie diseminate în timp util către micii investitori actuali şi mai ales poten­ţiali“, adaugă el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO