ZF 24

Delgaz Grid şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti au testat centrale termice în condensare, cu amestecuri de 30% şi 35% hidrogen în gazele naturale, în cadrul proiectului 20HyGrid

Delgaz Grid şi Universitatea Tehnică de Construcţii...

Autor: Roxana Rosu

23.10.2023, 15:19 107

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) au testat în octombrie, în laboratorul de încercare sisteme şi echipamente termice (INSIST), acreditat RENAR, funcţionarea a şase modele de centrale termice în condensare, de la producători diferiţi, cu amestecuri de 30% şi 35% hidrogen în gazele naturale.

Scopul testelor efectuate în cadrul proiectului 20HyGrid a fost verificarea comportamentului acestor centrale termice, prin alimentarea cu amestecuri de 30% hidrogen şi 35% hidrogen în gazele naturale.

„Cel mai eficient mod de a testa şi valida noi soluţii este în laboratoare de testare şi în poligonul nostru unde avem libertatea de a testa cu adevărat limitele funcţionării aparatelor existente cu amestecuri de hidrogen şi gaze naturale. Împreună cu partenerii noştri de la UTCB am dorit să vedem până la ce concentraţii funcţionează sigur şi eficient centralele termice actuale”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Testele au fost efectuate de colectivul sectorului Cazane şi echipamente de ardere, sub coordonarea Prof. Dr. Ing. Dan-Paul Stănescu şi a Lector Dr. Ing. Răzvan Calotă din cadrul Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor a UTCB, iar din partea Delgaz Grid de membrii echipei tehnice a proiectului 20HyGrid: Dr. Cristian Călin, coordonatorul proiectului şi specialiştii în tehnologie Viorel Oprea si Mihnea Bloj. De asemenea, la efectuarea testelor au participat şi reprezentaţi ai producătorilor centralelor termice testate.

„Testele au validat funcţionarea fără probleme a centralelor testate cu până la 35% hidrogen în gazele naturale. Urmează să testăm cu aceste concentratii, în poligonul nostru de la Mediaş şi alte tipuri de aparate: centrale convenţionale, fără condensare, aragaze, arzătoare atmosferice etc.”, a completat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

În momentul de faţă Proiectul 20HyGrid este în desfăşurare pe o stradă din Gorneşti, judeţul Mureş, cu reţea de gaze naturale din oţel. Aici, compania a început testele la clienţii casnici pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). După finalizarea acestor teste, se va testa, în ultima etapă, funcţionarea reţelei din oţel cu acest amestec, concomitent cu instalaţiile şi aparatele de utilizare ale clienţilor.

Delgaz Grid şi-a asumat realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 - octombrie 2024 .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO