ZF 24

Deficitul de cont curent al Turciei ajunge la 4,1 mld. dolari în noiembrie. Anul trecut deficitul a înregistrat 48 mld. dolari

Deficitul de cont curent al Turciei ajunge la 4,1 mld....

Autor: Mediafax

06.01.2023, 17:14 313

Turcia ar urma să înregistreze un deficit de cont curent de 4,1 mld. dolari în luna noiembrie, potrivit unui sondaj Reuters, în timp ce deficitul este estimat la 48 mld. dolari în 2022, după ce creşterea preţurilor la energie a făcut să deraieze planurile Ankarei de a susţine indicatorul. 

Reuters precizează că deficitul comercial al Turciei, o componentă majoră a contului curent, a crescut cu 61,6% în noiembrie, până la 8,8 miliarde de dolari, potrivit datelor, în principal din cauza creşterii puternice a importurilor de aur şi a costului în creştere al importurilor de energie.

Într-un sondaj Reuters, estimarea medie a 11 economişti pentru deficitul de cont curent în noiembrie a fost de 4,1 miliarde de dolari, cu previziuni cuprinse între 1,4 miliarde de dolari şi 4,75 miliarde de dolari.

Prognoza medie pentru deficitul din 2022 a fost de 48 miliarde de dolari, în uşoară scădere faţă de un sondaj anterior, cu estimări cuprinse între 43 şi 49 de miliarde de dolari.

Ankara vede deficitul la 47,3 miliarde de dolari în acest an, potrivit previziunilor oficiale anunţate în septembrie, cel mai mare din 2013, când deficitul a fost de peste 55 de miliarde de dolari.

În 2021, deficitul a fost de 7,26 miliarde de dolari.

Conform noului plan al preşedintelui Tayyip Erdogan, autorităţile lucrează pentru a transforma deficitele cronice de cont curent ale Turciei într-un excedent, ceea ce, potrivit băncii centrale, va contribui la stabilizarea preţurilor.

Preţurile globale ale energiei au făcut ca acest obiectiv să fie aproape imposibil de atins în 2022, deşi autorităţile spun că un excedent va fi obţinut atunci când preţurile energiei se vor normaliza. În previziunile economice pe trei ani, guvernul vede deficitul reducându-se la 10 miliarde de dolari în 2025.

Banca centrală a Turciei a redus rata dobânzii de politică monetară cu 500 de puncte de bază anul trecut, până la 9%, în timp ce inflaţia a atins maximul ultimelor decenii. În decembrie, inflaţia a scăzut la 64,27%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO