ZF 24

De ce tine BNR dobanda mult peste inflatie? Vedeti aici ce spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR

29.06.2009, 18:17 25

Dobanda de politica monetara a BNR este cu 3,5% peste nivelul inflatiei anuale din mai, de 5,95%, in conditiile in care in tari ca Polonia sau Cehia dobanda este sub rata inflatiei. Care este cauza?

“Noi avem o economie care, in momentul in care crestem peste potential, si am crescut o buna perioada de timp, am evoluat cu o inflatie extrem de ridicata. In 2007, daca nu ma insel, Banca Centrala a relaxat atunci politica monetara mult prea intens, motiv pentru care peste cateva luni a fost obligata din nou sa ridice dobanda din cauza presiunilor inflationiste. In Romania inflatia cred ca este cel mai greu de atins obiectiv de catre Banca Centrala pentru adoptarea monedei unice europene”, afirma Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca de pe piata.

“Este posibil ca dobanda sa coboare la 8%, mai sunt patru sedinte (de politica monetara anul acesta – n.r.), cu 0,5 puncte reducere la fiecare sedinta, este fezabil. E posibil sa vedem dobanda de politica monetara undeva la 8%, plus-minus. Ramane de vazut si inflatia cum va evolua”, mai spune Anghel.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO