LIVE: Conferinţa Industria Românească: Investiţii pentru un viitor verde
ZF 24

Curtea de Conturi: Bugetul are de încasat restanţe de 16 mld. euro, dar 11 mld. euro reprezint㠓arierate irecuperabile”

Soldul obligaţiilor fiscale neachitate bugetului general consolidat de agenţi economici şi persoane fizice era la sfârşitul lui 2011 de 70 mld. lei (16 mld. euro). Însă ponderea ce mai mare a acestora o reprezint㠓arieratele nerecuperabile” ale persoanelor juridice (47,2 mld. lei – 10,7 mld. euro), arată raportul Curţii de Conturi pe 2011.

Astfel, statul nu mai poate încasa de la persoane juridice 47,2 mld. lei fie pentru că acestea se află deja în insolvenţă, fie că suspendarea executării silite a fost dispusă de instanţe în urma deschiderii procedurilor de insolvenţă, fie că s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, arată documentul citat.

Arieratele nerecuperabile înregistrate de persoane juridice au crescut de la 24,5 mld. lei în 2007 la 47,2 mld. lei în 2011, în vreme ce totalul arieratelor persoanelor juridice (recuperabile şi nerecuperabile) a crescut, în acelaşi interval de timp, de la 36,3 mld. lei la 68,4 mld. lei (un plus de 92%).

Obligaţiile fiscale neîncasate de la agenţii economici însemnau, la finele anului trecut, 12% din PIB, însă doar o treime dintre acestea (3,7% din PIB) însemnau arierate recuperabile.

Cele mai multe obligaţii fiscale neachitate sunt către bugetul de stat (45,5 mld. lei), în vreme ce bugetul asigurărilor sociale are de recuperat 17,4 mld. lei, iar bugetul asigurărilor de sănătate 4,1 mld. lei.

Doar 30% din arieratele totale sunt obligaţii fiscale pentru care ANAF are dreptul legal de a realiza măsuri de executare silită, restul fiind arierate nerecuperabile pentru care executarea silită se suspendă, arată raportul Curţii de Conturi.

Din totalul arieratelor, 97,6% sunt de la persoane juridice şi 2,4% de la persoane fizice.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.