ZF 24

Curtea de Conturi acuză guvernele Ungureanu şi Ponta de abateri financiare

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Adelina Mihai

12.02.2014, 22:10 499

Decontarea de cheltuieli în baza unor facturi false, majorări ilegale de salarii, achiziţia unui SUV Nissan Juke de 20.000 de euro şi a unui Mercedes de 42.000 de euro în cadrul unor proiecte de training pentru şomeri şi manageri, servicii de pază pentru clădiri în care nu se întâmplă nimic  – acestea sunt doar câteva dintre neregulile constatate în instituţiile publice de către auditorii Curţii de Conturi.

Abaterile financiar-contabile în rândul instituţiilor publice au fost estimate la circa 6,2 miliarde de euro în 2012, potrivit raportului Curţii de Conturi publicat în această lună.

„Doar din achiziţiile publice frauda este estimată undeva la 3 miliarde de euro anual. Cheltuielile aberante pe sisteme informatice care nu sunt folosite, pe traininguri sau alte aspecte legate de personal înseamnă o pagubă anuală de cel puţin 5 -6 miliarde de euro la bugetul de stat. Dacă aveam aceşti bani, nu mai era necesar împrumutul de la FMI“, a spus Adrian Moraru de la Institutul pentru Politici Publice.

Majoritatea neregulilor provin din erori de înregistrare în evidenţele contabile şi constatările Curţii de Conturi arată că, pe termen mediu şi lung, acestea pot conduce la pierderi de patrimoniu, lipsa unor venituri importante la bugetele publice sau chiar acte de corupţie.

În 2012, România a avut trei premieri: Emil Boc (ianuarie), Mihai Răzvan Ungureanu (februarie- mai) şi Victor Ponta (începând din luna mai).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO