ZF 24

Cum arata 2010 la stat: Se ingheata angajarile, dar se accepta unele inlocuri

25.01.2010, 19:20 98

Astazi a avut loc o sedinta extraordinara de Guvern privindadoptarea unei ordonante de urgenta prin care sa se aduca catevamodificari la legea salarizarii unitare in sistemul bugetar.

"Exista un articol in ordonanta care prevede includerea unormasuri de reducere de costuri aprobate anul trecut printr-un actnormativ (OUG 34/2009), care spune, printre altele, ca nu se vormai face angajari decat in anumite cazuri in sectorul bugetar, cumar fi cel in care 7% din angajatii unei institutii se pensioneaza",sustine Mihaela Neacsu, vicepresedintele filialei din Bucuresti aBlocului National Sindical (BNS). Contactat de ZF, Valentin Mocanu,secretar de stat in Ministerul Muncii, a infirmat introducerea unormasuri de inghetare a angajarilor in sistemul public.

Totusi, daca se aplica si anul acesta cateva prevederi dinordonanta 34/ 2009, atunci nu se vor mai face angajari pentruposturile vacante din sectorul public, care urmau sa fie ocupateprin concurs sau examen, ci se aproba doar inlocuirile de personal,in cazuri justificate.

Exista insa si exceptii. Posturile vacante pentru care a inceputorganizarea concursurilor vor fi ocupate, iar ministerele vor puteaface noi angajari daca justifica aceasta nevoie in cazul in care unprocent de maxim 15% din totalul posturilor se vor vacanta. Totusi,inlocuirile se vor face numai daca institutiile se incadreaza incheltuielile salariale aprobate prin buget.

O alta prevedere a ordonantei aprobate in 2009 si care ar puteafi aplicata su anul acesta arata ca bugetarii nu vor mai puteacumpara pe banii statului autoturisme si mobilier noi. Exceptie facinstitutiile nou infiintate, care vor primi bani numai in primul ande functionare sau cele care fac achizitii prin proiecte finantatedin imprumuturi, fonduri europene sau donatii si sponsorizari. Deasemenea, nu vor fi afectati cei care au achizitii publice aflatein curs de desfasurare.

O alta tema pusa in discutie astazi este si nerespectareadrepturilor salariatilor, intrucat potrivit proiectului deordonanta discutat, sporurile bugetarilor ar putea fi incluse insalariile de baza. Sindicalistii sunt nemultumiti, spunand caexista contracte colective de munca aflate in vigoare ale carorprevederi ar fi incalcate prin aprobarea acestor modificari.

"Exista contracte colective de munca aflate in vigoare, in cares-au negociat si sporuri. Nu cred ca se pot incalca aceste drepturipentru contractele ale caror termene de valabilitate nu auexpirat", explica Neacsu.

Legea salarizarii va afecta 1,4 de milioane de salariati dinsistemul bugetar si va functiona pe baza unei grile de ierarhizarein care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai maresalariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 12, unde 12este nivelul salarial al presedintelui Romaniei.

Discutiile sunt inca in desfasurare la Guvern si este probabilca in aceasta seara sa se decida daca aceasta ordonanta adusa lalegea salarizarii va fi aprobata sau nu.

Ce schimba ordonanta adusa la legeasalarizarii

- Nu se mai iau in calcul negocierile din contractele colectivede munca
- Nu se mai fac angajari pentru posturile vacante din sectorulpublic, care urmau sa fie ocupate prin concurs sau examen
- Se aproba doar inlocuirile de personal, in cazurijustificate
- Institutiile de la stat nu vor mai putea achizitiona automobilesi mobilier noi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO