ZF 24

Cum ar putea băncile să vină în sprijinul creşterii economice?

Cum ar putea băncile să vină în sprijinul creşterii...

Autor: Ufuk Tandogan

10.09.2013, 20:57 433

Rolul sectorului bancar în redresarea şi dezvoltarea economiei unei ţări a evoluat şi a devenit mai complex prin prisma evenimentelor care au conturat economiile globale în ultimii ani. Şi pe plan local, sistemul bancar a cunoscut multe schimbări, parte din ele care au influenţat relaţia cu partenerii şi clienţii săi. Voi încerca să evidenţiez rolul băncilor în cazul pieţei locale şi în acest sens lansez o provocare tuturor colegilor bancheri: ce am putea să facem cu adevărat mai bine în sprijinul creşterii economice a ţării? O întrebare deschisă care, incontestabil, are o multitudine de răspunsuri posibile.

Uitându-ne la segmentul companiilor, în prezent în România finanţarea bancară este principala sursă de finanţare prin care acestea îşi sprijină activităţile zilnice şi proiectele de investiţii pe termen lung. Mai exact, creditele bancare pentru companii reprezintă 20% din PIB.

Mai mult, finanţarea bancară rămâne crucială şi adesea singura opţiune pentru firmele mici, fără acces la piaţa de capital. Acestea reprezintă peste 95% din numărul total de companii, generând circa 40% din cifra de afaceri totală a companiilor din România. Dacă adăugăm şi societăţile comerciale de mărime medie, atunci cota lor atinge 60% din cifra de afaceri totală la nivel naţional.

Prin urmare, aceste companii trebuie să aibă acces la finanţarea adecvată pentru propria dezvoltare, din moment ce ele reprezintă pilonul major al creşterii economice locale. Iar aici băncile trebuie să intervină, sa aibă viziune şi să se comporte ca nişte parteneri pe termen lung, nu doar ca simple surse de finanţare. Băncile pot ajuta companiile să se dezvolte şi implicit să crească aportul lor la economie. Dar cum putem face acest lucru posibil?

În primul rând, este nevoie să ne gândim la potenţialele nevoi ale clienţilor noştri – sau, mai bine spus, ale partenerilor noştri, să analizăm oportunităţile pieţei şi să acţionăm în concordanţă. Concret, putem scădea, de exemplu, costurile de finanţare în moneda locală cu 1-2 puncte procentuale faţă de anul trecut, asumându-ne în acest fel rolul nostru în cadrul procesului de transmisie a politicii monetare emise de către BNR. Trecerea treptată către finanţarea în moneda locală va contracara de altfel efectele creşterii preconizate a Euribor odată ce economia europeană va începe să se recupereze.

În plus, dat fiind know-how-ul lor financiar şi economic, băncile trebuie, de asemenea, să ajute companiile să navigheze prin ape tulburi. Astfel, procesul de creditare poate fi însoţit de consultanţă specifică pentru planificare financiară şi de oferirea de produse personalizate prin care companiile şi-ar putea dezvolta afacerile, prin instrumente financiare speciale, ajutoare de stat, garanţii sau fonduri europene. Făcând un pas mai departe, băncile pot forma parteneriate şi pot accesa fonduri de la organizaţii financiare internaţionale, precum International Finance Corporation (IFC), pentru a încuraja companiile româneşti să se extindă şi peste hotare. Sunt multe branduri româneşti de valoare care ar putea beneficia de un atare sprijin financiar şi de consiliere în expansiunea pe alte pieţe.

Cred cu tărie că există companii performante, cu proiecte promiţătoare şi care activează în industrii care stagnează, precum sectorul construcţiilor – prin finanţare bancară, aceste companii ar putea găsi alternative să-şi dezvolte afacerile şi să contribuie la creşterea economică generală. Alte programe de finanţare merg către companii din zonele cu dezvoltare rapidă, precum cele care produc pentru export/sectoare specifice de business, agricultura bio şi alte afaceri cu potenţial mare de creştere.

În concluzie, aşa cum companiile trebuie să se adapteze şi să-şi regândească modelul de business pentru a face faţă contextului economic din ce în ce mai provocator, la fel şi băncile trebuie să-şi regândească rolul în acest context şi să devină adevăraţi parteneri în sprijinirea companiilor de a se adapta schimbărilor. Băncile au experienţa, cunoştinţele şi instrumentele, trebuie doar să reacţioneze rapid şi să le ofere atunci când este nevoie de ele. Cu sprijinul băncilor, companiile româneşti pot prospera, pot explora noi oportunităţi de afaceri, se pot extinde în străinătate şi pot ajuta economia să avanseze.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO