ZF 24

Cu războiul din Ucraina în mijlocul Europei, NATO începe cel mai mare exerciţiu militar din perioada Războiului Rece

Cu războiul din Ucraina în mijlocul Europei, NATO...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.09.2023, 14:01 467

Aproximativ 30 de nave de război şi 3.200 de membri ai personalului din 14 naţiuni au participat la exerciţiul naval anual de două săptămâni Northern Coasts, început sâmbătă (9 septembrie 2023) în Marea Baltică. Condus de Marina germană, Northern Coasts este unul dintre cele mai mari exerciţii din regiune, miza acestuia fiind apărarea colectivă a aliaţilor NATO şi ilustrarea valorii strategice a alianţei în raport cu războiul din Ucraina, potrivit site-ului oficial al NATO.

„Şapte - în curând opt - aliaţi NATO se învecinează cu Marea Baltică, zona în cauză fiind de o importanţă crucială pentru Alianţa noastră", a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a modificat radical dinamica securităţii în Marea Baltică, iar NATO şi-a sporit substanţial prezenţa defensivă în regiune pe mare, pe uscat şi în aer. Exerciţii ca acestea trimit un mesaj clar că NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”. 

În următoarele două săptămâni, aliaţii se vor antrena în operaţiuni amfibii, apărare aeriană, lovituri de pe mare pe uscat şi securizarea căilor maritime. Grupul maritim permanent NATO 1 şi Grupul permanent NATO de contramăsuri antimină 1 participă la manevrele desfăşurate cu personal din Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, SUA şi Suedia, ţară invitată de NATO. Desfăşurat anual, exerciţiul este dirijat pentru prima dată de noul Comandament al Marinei germane din Rostock.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO