LIVE: Videoconferinţa Guvernanţa Corporativă - Leadership în tranziţie şi realitatea post-pandemică
ZF 24

Criza coronavirus. De teama deprecierii leului şi din cauza intensificării percepţiei de risc. Românii şi companiile economisesc mai mult în euro. Depozitele private în valută cresc cu un ritm anual de 20%, dublu faţă de cele în lei. Depozitele firmelor în valută: salt de peste 26%

♦ Viteza de creştere a depozitelor în euro este dublă faţă de ascensiunea sumelor economisite în lei ♦ Depozitele companiilor în euro cresc mult mai repede decât depozitele populaţiei în euro ♦ Deşi depozitele în valută cresc rapid, soldul majoritar revine în continuare depozitelor în lei ♦ În timp ce ponderea resurselor atrase de bănci de pe plan intern, în special de la populaţie, creste, pasivele externe au scăzut puternic ♦ Băncile din România dau credite bazându-se pe economisirile românilor.

Ritmul anual de creştere al soldului depozitelor populaţiei şi companiilor în euro a ajuns în luna martie la un vârf de 20%, fiind dublu faţă de avansul anual al sumelor economisite în lei, de 10,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Însă, cu toate că depozitele în valută cresc rapid, volumul cel mai mare, de peste 239 mld. lei, se menţine tot pe componenta depozitelor privateîn moneda naţională. Soldul economiilor în euro (exprimat în lei) a ajuns la 136,5 mld. lei la sfârşitul lunii martie 2020, după cum arată datele BNR.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.