ZF 24

Criza coronavirus. De teama deprecierii leului şi din cauza intensificării percepţiei de risc. Românii şi companiile economisesc mai mult în euro. Depozitele private în valută cresc cu un ritm anual de 20%, dublu faţă de cele în lei. Depozitele firmelor în valută: salt de peste 26%

Criza coronavirus. De teama deprecierii leului şi din...

Autor: Claudia Medrega

29.04.2020, 18:40 760

♦ Viteza de creştere a depozitelor în euro este dublă faţă de ascensiunea sumelor economisite în lei ♦ Depozitele companiilor în euro cresc mult mai repede decât depozitele populaţiei în euro ♦ Deşi depozitele în valută cresc rapid, soldul majoritar revine în continuare depozitelor în lei ♦ În timp ce ponderea resurselor atrase de bănci de pe plan intern, în special de la populaţie, creste, pasivele externe au scăzut puternic ♦ Băncile din România dau credite bazându-se pe economisirile românilor.

Ritmul anual de creştere al soldului depozitelor populaţiei şi companiilor în euro a ajuns în luna martie la un vârf de 20%, fiind dublu faţă de avansul anual al sumelor economisite în lei, de 10,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Însă, cu toate că depozitele în valută cresc rapid, volumul cel mai mare, de peste 239 mld. lei, se menţine tot pe componenta depozitelor privateîn moneda naţională. Soldul economiilor în euro (exprimat în lei) a ajuns la 136,5 mld. lei la sfârşitul lunii martie 2020, după cum arată datele BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO