ZF 24

Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România : România este pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, dar raportat la productie lucrurile se schimbă

ZF Agriculture Summit 2023

Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 11:11 80

România este pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, dar raportat la productie lucrurile se schimbă, a declarat Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

Avem o productie agricolă mare, o suprafată arabilă mare, suntem pe locul 4 in UE la suprafata pe cap de locuitor. Sectorul biocombustibililor este de mare potential, avem o productie mare de cereale si oleaginoase şi acest sector ne poate ajuta să creem valoare adăugată. România e pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, iar pe doi este Franta.  Dar, raportat la productia, lucrurile se schimbă. România este un caz unic, peste 20% din sământa utilizată este cu potential scăzut. Diferenta de productivitate este uriasă, de la 20 de tone pe hectar la sământă certificate la 1 tonă la sământa salvată.  Pe piata de seminte certificate, cam 30% sunt producători români, precum Institutul Fundulea”.

Ce a mai declarat Cristina Cionga:

Uniunea Europeană este importator net de porumb boabe. România exportă jumătate din ce produce într-un an bun.

În 2022, a fost un an extrem de modest din cauza secetei. România este de obicei pe locul 2 în UE ca productie totală, dar în 2022 a coborât sub Polonia, cu 3 tone/hectar, fată de 5,8 tone în 2021. Pe primul loc este Franta.

România are o medie multianuală de 4,7 tone pe hectar la porumb, fată de 9,7 tone Italia şi aproape 7 tone în Polonia.

România este princialul producător de floarea soarelui din UE.

La rapită, România are 650.000 hectare, suprafetele fiind în creştere, fiind o cultură care generează profit. Iar anul trecut preturile au fost foarte mari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO