Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România : România este pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, dar raportat la productie lucrurile se schimbă

Autor: Roxana Rosu 30.10.2023

România este pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, dar raportat la productie lucrurile se schimbă, a declarat Cristina Cionga, director adjunct, Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

Avem o productie agricolă mare, o suprafată arabilă mare, suntem pe locul 4 in UE la suprafata pe cap de locuitor. Sectorul biocombustibililor este de mare potential, avem o productie mare de cereale si oleaginoase şi acest sector ne poate ajuta să creem valoare adăugată. România e pe primul loc în UE la suprafata cultivată cu porumb pentru boabe, iar pe doi este Franta.  Dar, raportat la productia, lucrurile se schimbă. România este un caz unic, peste 20% din sământa utilizată este cu potential scăzut. Diferenta de productivitate este uriasă, de la 20 de tone pe hectar la sământă certificate la 1 tonă la sământa salvată.  Pe piata de seminte certificate, cam 30% sunt producători români, precum Institutul Fundulea”.

Ce a mai declarat Cristina Cionga:

Uniunea Europeană este importator net de porumb boabe. România exportă jumătate din ce produce într-un an bun.

În 2022, a fost un an extrem de modest din cauza secetei. România este de obicei pe locul 2 în UE ca productie totală, dar în 2022 a coborât sub Polonia, cu 3 tone/hectar, fată de 5,8 tone în 2021. Pe primul loc este Franta.

România are o medie multianuală de 4,7 tone pe hectar la porumb, fată de 9,7 tone Italia şi aproape 7 tone în Polonia.

România este princialul producător de floarea soarelui din UE.

La rapită, România are 650.000 hectare, suprafetele fiind în creştere, fiind o cultură care generează profit. Iar anul trecut preturile au fost foarte mari.