ZF 24

Cristian Amza deţine 17% din compania La Fântâna după intrarea Oresa în acţionariat. În „era” Innova Capital, antreprenorul avea doar 8% din acţiuni

Cristian Amza deţine 17% din compania La Fântâna după...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

22.06.2016, 17:39 1850

Oresa Ventures împreună cu fondatorul companiei La Fântâna, Cristian Amza, au finalizat achiziţia îmbuteliatorului de apă în sistem de water coolere de la fondul de investiţii Innova Capital. Astfel, Cristian Amza, care este fondatorul La Fântâna, a ajuns să deţină 17% din acţiunile companiei, faţă de 8% cât avea în perioada în care Innova Capital era acţionarul majoritar al îmbuteliatorului. Pe de altă parte, Oresa Ventures deţine 83% din acţiunile companiei. Oresa şi Cristian Amza anunţaseră anterior, pe 20 aprilie 2016, semnarea acordului de achiziţie integrală a pachetului de acţiuni deţinut în cadrul grupului de către Innova Capital.

Tranzacţia a fost parţial finanţată printr-un împrumut bancar pus la dispozitie de ING Bank şi Raiffeisen Bank S.A. , în calitatea de aranjori principali şi Raiffeisen Bank, în calitate de Agent al Facilităţii.

“Ne face plăcere să anunţăm finalizarea achiziţiei La Fântâna. Alături de fondatorul Cristian Amza, am contribuit cu capital şi am implicat în tranzacţie două bănci care au sprijinit finanţarea achiziţiei. În acelaşi timp, am refinanţat împrumuturile bancare existente în companie. Suntem foarte mândri să putem derula astfel de tranzacţii MBO/LBO (cumpărare de acţiuni alături de echipa de management / cumpărare de acţiuni cu împrumut bancar) într-un interval de timp relativ scurt. De asemenea, avem încredere că îi vom putea sprijini pe Cristian Amza şi echipa lui în dezvoltarea viitoare a companiei”, a spus Cornel Marian, managing director al Oresa.

“Această achiziţie marchează pentru noi un moment important în procesul de întărire a poziţiei de lider pe piata soluţiilor de aprovizionare cu apă şi cafea pentru companii şi segmentul rezidenţial. O asemenea investiţie a unui fond cu capital privat într-o companie lider este, de regulă, urmată de o perioadă de creştere puternică, iar acest lucru este în totalitate aliniat cu ambiţia noastră de a deveni un jucător regional important în Europa Centrală şi de Est (ECE). Dezvoltarea noastră viitoare se va baza pe o creştere organică generată de pilonii noştri principali - apă şi cafea – însă, în acelaşi timp, vom urmări şi oportunităti de achiziţie în ECE”,  a declarat Cristian Amza, CEO şi fondator al grupului La Fântâna.

Oresa a fost asistată în cadrul tranzacţiei de către David şi Baias  şi PWC. Clifford Chance Badea a asigurat consultanţa pentru Innova, iar Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii pentru Cristian Amza. Peli Filip a fost consultant juridic pentru băncile finanţatoare.

La Fântâna este un furnizor major de servicii de aprovizionare cu apă în sistem watercooler şi purificator pentru companii şi segmentul rezidenţial din Sud-Estul Europei şi al doilea cel mai mare furnizor din Europa Centrală şi de Est. Grupul este lider de piaţă în România şi Serbia în soluţii pentru furnizarea apei în sistem de îmbuteliere (bottled watercooler) şi purificator (POU). Compania estimează că, după achiziţia Blue Coffee Services în 2014 a devenit, de asemenea, lider pe segmentul serviciilor de cafea pentru companii.

În 2015, Grupul La Fântâna a raportat o cifră de afaceri consolidată de peste 42 mil. euro şi un profit brut consolidat de  5 mil. euro (conform situaţiilor financiare IFRS) din servicii asigurate pentru mai mult de 50.000 de clienţi. Grupul, condus de către Cristian Amza, a format şi transformat efectiv piaţa de soluţii de aprovizionare cu apă din România şi Serbia şi operează în prezent o afacere integrată cu acoperire naţională în cele două ţări, care include întregul lanţ de activităţi, de la sursa de apă, la facilităţile de îmbuteliere şi până la logistica şi distribuţia proprie de apă şi cafea la clienţi.

 
 

Cum a intrat Cristian Amza în afaceri 

Antreprenorul a intrat în afaceri după Revoluţie iniţial în industria băuturilor răcoritoare. Până în anul 2000 fabrica pe care o deţinea producea sucuri naturale sub marca Suzzane, dar şi sub brandurile Santal (deţinut de Parmalat) şi Prigat, brand al gigantului internaţional PepsiCo, înainte ca cei doi jucători internaţionali să înceapă producţia proprie pe plan local. După ce contractul cu Parmalat s-a încheiat, compania construindu-şi o unitate de producţie în România, antreprenorul a vândut toate echipamentele şi a început producţia de apă . „Pot să spun că am avut o idee şi chiar a existat o oportunitate pentru că sistemul de watercoolere nu intrase în România până atunci. Practic, eu sunt cel care în anul 2000 am înfiinţat firma Aqua Natural şi am adus acest sistem în România“, spunea Amza într-un interviu acordat ZF. 

La un an după ce a înfiinţat Aqua Natural, antreprenorul s-a asociat cu fondul de investiţii Oresa Ventures, care a preluat 80% din acţiuni. Compania şi-a schimbat atunci numele în La Fântâna şi a inaugurat o nouă unitate de producţie în Bucureşti.

În 2003, La Fântâna a început să se extindă şi la nivel regional şi a intrat pe piaţa din Serbia, unde în prezent deţine o unitate de producţie la Mitrovo Polje. Pe lângă aceste unităţi din Bucureşti şi Serbia, compania mai operează o facilitate de producţie şi în localitatea Tălmaciu din judeţul Sibiu.

Oresa Ventures nu a stat decât şapte ani în acţionariatul companiei româneşti, astfel că în 2007 fondul de investiţii polonez Innova Capital a preluat 92% din acţiunile La Fântâna. Restul acţiunilor au rămas  în proprietatea lui Cristian Amza. Acum , Oresa a reintrat în acşionariatul companiei, însă Cristian Amza deţine o cotă mai mare din acţiuni. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO